July 18, 2024

Кога е ладно, многумина од нас максимално го вклучуваат греењето. И многу често користиме и помошни средства, како што се електрични греалки .
Доколку сте меѓу оние кои ги користат, треба да внимавате на одредени работи за да избегнете несреќи и пожар.

Прочитајте ги и применете ги овие шест совети. Не ги игнорирајте упатствата за употреба и предупредувачките етикети
Пред да вклучите нов електрична греалка, внимателно проучете ги етикетите и предупредувачките знаци на неа за да се запознаете со потенцијалните опасности или безбедносни совети специфични за тој модел – советува Меѓународната фондација за електрична безбедност (ESFI).

Не ја ставајте на место каде што членовите на домаќинството се движат многу.
Електричните греалки се најефективни кога загреваат мал затворен простор, како што е бања или спална соба. Сепак, греењето на просториите каде што луѓето се движат многу може да биде многу опасно, особено ако имате деца и домашни миленици. Не сакате некој да се сопне и да падне и/или да изгори.

Кога станува збор за електрични греалки, поголемите не значи и подобри греалки. Наместо тоа, препорачливо е да купите електрична греалка која е дизајнирана да ја загрее просторијата во која имате намера да ја користите, па затоа купувањето на нешто поголемо од предложената греалка е, во суштина, само поголема цена на пари и енергија.

Таа е поврзана со струја со помош на продолжен кабел. Погрижете се да ја приклучите електричната греалка директно во ѕиден штекер, наместо во продолжен кабел или напојување, за кое е докажано дека се прегрева и предизвикува пожар. Но, ако не можете да избегнете продолжен кабел, користете го најкраткиот можен што ви овозможува да ја загреете саканата просторија.

Уверете се дека нема ништо запаливо во радиус од најмалку три метри од греалката. Покрај тоа што ќе ги држите подалеку од места каде што има многу луѓе, внимавајте и да не ја ставате електричната греалка на оддалеченост од три метри од работи кои се лесно запаливи – како вештачка елка, стари весници, чаршафи. или облека – предупредува ЕСФИ.

Наместо тоа, секогаш поставувајте ја електричната греалка на рамни, чисти површини, избегнувајќи места како што се кабинети, маси, мебел или теписи, кои може да се прегреат, да предизвикаат пожар или лесно да се превртуваат. Ако е можно, купете единица со безбедносен прекинувач за превртување, кој автоматски ја исклучува греалката ако се преврти.

Ја оставате греалката вклучена без надзор. Кога не ја користите греалката, се препорачува да ја исклучите од струја и секогаш да бидете во просторијата додека работи греалката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *