May 12, 2024

Употребата на антидепресиви обично не се препорачува во случај на благи и умерени депресивни епизоди (особено ако симптомите траат помалку од две недели бидејќи нивните несакани ефекти во овој период може да ги надминат придобивките).

Затоа, за поблаги симптоми, се препорачува да се започне со когнитивно-компарментална терапија, психотерапија и посебни форми на физичка активност, а во овој случај се зема предвид употребата на хербални производи:

Најдобар природен антидепресив е кантарионот, докажан од експерти. Многупати е тестиран, а докажано е дека е најефективен кај сите видови депресија, особено во поблага форма. Кантарионот се користи и за правење многу лекови, меѓутоа, наместо да го користите лекот, ви препорачуваме да го користите кантарионот во комбинација со некои други билки, за најдобар ефект.

Ги стимулира серотонинот и норепинефринот, кои се природни антидепресиви во нашето тело, на начин што не предизвикува никакви несакани ефекти. Го подига расположението и концентрацијата, а со тоа позитивно влијае и на нашиот нервен систем.

Можете да го пиете во форма на чај или да користите масло од кантарион, а најдобрата комбинација од двете е за побрз и подобар ефект.

Гинко билоба На ист начин како и кантарионот, гинко билоба позитивно влијае на нервниот систем. Луѓето кои имале проблем со протокот на крв во мозокот, по редовна употреба на ова растение, имале одлични резултати.
Така, гинко билоба е најдобрата билка за лекување на депресија предизвикана од стареењето на мозочните клетки. Може да го користат и помладите, бидејќи генерално позитивно делува на нервниот систем и поттикнува подобро расположение.

Жолт јасмин. Самиот мирис на јасмин има корисен ефект врз нервниот систем. Промовира добар сон и општо добро расположение, потоа чувство на среќа и мир. Тој е еден од најсилните природни антидепресиви.
Можете да го користите во форма на масло или да ставите сушено растение во просторијата и повремено да го мирисате. Ако имате свежо, тоа е најдобриот начин да го подигнете вашето расположение за кратко време.

Лаванда. Друг природен антидепресив е лавандата, која делува на нервниот систем така што ги ублажува чувствата на тага и сите состојби на депресија. Промовира нормален сон и добро расположение, а препорачуваме да користите масло од лаванда. Освен тоа, позитивно делува и неговиот мирис, а можете да направите и чај од сушена лаванда.

Маточина. Во народната медицина, маточината се смета за една од најмоќните билки за смирување на нервниот систем, против несоница и нервоза и за спречување на симптомите на депресија. Маточината е добар избор и во борбата против главоболките, особено оние предизвикани од ментален замор.

Во време кога сите сме повеќе или помалку изложени на стрес, маточината е неизбежен сојузник против нервозата, анксиозноста и цела низа психосоматски болести кои можат да настанат како последица на стрес.

Освен што делува на нервниот систем, маточината ги ублажува и дигестивните проблеми со надуеност, варење и дијареа (особено ако се психосоматски).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *