June 22, 2024

Нормалниот крвен притисок е 120 на 80, но некои отстапувања се сметаат за сосема нормални.

Се смета дека најниската вредност што е прифатлива во зависност од општата здравствена состојба на човекот е 90 со 60, а максималната е 140 со 90. Но, не е добро ако дојде до нагло зголемување на крвниот притисок и може да доведе до срцев или мозочен удар , додека наглото опаѓање може да доведе до нарушување на снабдувањето со крв во внатрешните органи, што исто така може да има фатални последици.

Притисокот под 90/60 е опасен бидејќи во таква ситуација се нарушува снабдувањето со крв на некои органи и ткива. Ненадејниот пад на притисокот под нормалата доведува до неухранетост на телото. Пред сè, влијае на мозокот, како резултат на што лицето може да ја изгуби свеста. Потоа има пореметувања во работата на срцето, бубрезите и црниот дроб – велат кардиолозите.

При појава на слабост, вртоглавица, нарушувања на координацијата на движењата, потребно е да се измери притисокот. Доколку мерачот покажува вредности под 85/60, задолжително повикајте брза помош, велат лекарите. Постојат исклучително опасни болести кои брзо напредуваат, а кои се манифестираат со низок крвен притисок.

Кога притисокот е под 85/60, се што се случува во телото напредува многу брзо. Доколку навреме не повикате брза помош, постои можност оваа состојба да има фатални последици и да заврши кобно – истакнуваат кардиолозите и напоменуваат дека се зависи од првичната причина што го предизвикала падот на притисокот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *