June 15, 2024

Можеби оваа планета навистина би била поубаво место за живеење, кога би гледале на светот низ детски очи, со својата неизвалкана и чиста душа. Најдобар пример за тоа доаѓа од градот Чачак, каде што едно аутистично момче со само еден гест покажа колку малку е понекогаш потребно за да се биде човек.

Една таква средба, проткаена со искрени емоции, на Твитер ја опиша Чачанин, кој на оваа мрежа се потпишува како „Гроф Качулица“. Имено, во приказната која беше објавена минатата година, а сега повторно ажурирана, тој опиша средба со мајка и нејзиното дете, за кое подоцна дознал дека е аутистично. Разговорот што го водел со малото момче и неговата мајка го претворил во серија твитови, кои на многумина ги насолзиле очите.

Ја пренесуваме приказната во целост: Кон крајот на смената секогаш ме фаќа нервоза, иако денеска не беше толку гужва. Пристигнува позната адреса од која веќе возев средношколец на училиште. Младиот секогаш доцни, но добро плаќа. Си заминувам. Пред зградата го нема вообичаениот патник.

Наместо него има млада жена која држи за рака мало слабо момче, не постаро од 5 години. Ја отвора вратата и се бори со чантата додека малото дете тивко се качува на задното седиште и седи на средина.

„Добар ден, другар“, го поздравив со насмевка, половина свртен. Малото момче малку го подигна погледот, а на неговото дотогаш сериозно лице се појавува насмевка. Станува полека, ме гушка најдобро што може, како што е стиснат меѓу седиштата и ја потпира главата на моето рамо.

Кога по неколку секунди ме пушти, јас изненаден од акцијата се свртувам уште малку. Големи, темни, длабоки очи како никој друг ме погледнаа без да трепнат од насмеано лице.

Влегува жена и седнува до него со прашање: „Сине, дали го поздрави чичкото?
Малиот молчи, одговарам за двајцата: „Да госпоѓо, се гушкавме како првородени“. „Ех, таков е… Одиме во Топалово само прво да застанеме кај пекарата“.

Додека се упатуваме кон пекара, двајцата разговараат среќно, повеќе како две деца во градинка отколку мајка и син. „Сакаш грав за ручек? “Без грав!” „А можеби сакаш…пица за ручек?!“ “Да!”
Стигнуваме пред пекарата, двајцата излегуваат и набргу се враќаат. Момчето седи на истото место, држи кутија за пица во скутот, ѕирка внатре, мирисот се шири низ автомобилот. Продолжуваме. Повторно муабет.

Заедно со многу извици и ономатопеи, се префрлаат значајни реченици кои малиот ги изговара со совршена дикција. „Ќе му се јавам на Том, тој сака да си игра со мене“. “Јас ќе! Том сака пица исто така.” Потоа повторно замолкна. Сега се обидувам да ја прекинам тишината: „Одиш ли во градинка?

Тишина… Мајката одговара: „Не оди. Тој е аутистичен“ „Извинете, не знаев…“ „О, не се извинувај. Тој не е толку проблематичен и затворен, тој е само малку… поинаков. Тој го гледа светот сосема поинаку од нас“.

Тогаш таа испушти тивка воздишка: „Ете, вас ве прегрна, а тоа ретко го прави, особено кога некого за прв пат гледа. Понекогаш имам впечаток дека имаме погрешен поглед на светот и дека тој го разбира тоа многу подобро од нас“.

До крајот на возењето ми раскажуваше за неговата љубов кон животните, колку убаво црта човечки фигури, како во ведри ноќи знае да зјапа во месечината цела ноќ… Додека му враќав кусур, момчето повторно стана.

Овој пат ја стави дланката на мојот образ, а потоа ја почувствува рамката на очилата: „Чао“. “Чао.” Убаво е да се биде дел од тој свет зад погледот на тие крупни, темни очи, длабоко како никој друг“, напиша тој на крајот од приказната, која буквално расплака многу корисници на Твитер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *