May 16, 2024

Кога 23-годишната Линда Кобнер била на колеџ, законите кои ги штитат животните од експерименти не биле толку строги како што се денес. Поради тоа, многу лабораториски шимпанза биле вратени во дивината бидејќи немало потреба од нив во лабораториите.

За жал, бидејќи цел живот биле затворени во темни кафези, шимпанзата не биле подготвени да се грижат за себе. Тогаш Линда решила да помогне, не знаејќи дека одлуката засекогаш ќе и го промени животот.

Таа имаше задача за прв пат да пушти шимпанза во дивината и едвај чекаше да го стори тоа. Нејзината задача стана многу повеќе од само отворање на кафезот. Не само што шимпанзата беа исплашени и збунети, туку и не знаеја како да преживеат сами.

Линда помина две години грижејќи се за шимпанзата Кукла и Свинг. Конечно беа подготвени за самостоен живот. Таа со солзи во очите се прости од нив и никогаш не ги заборави животните кои ги сакаше во тие две години. По 18 години Линда решила да види што се случило со нејзините „бебиња“.

Таа не мислеше дека тој ќе ја препознае по речиси две децении, но не требаше долго да се случи нешто посебно. Погледнете како Дол и Свинг ја препознаа жената која им го спаси животот, по 18 години разделба. Каков прекрасен момент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *