May 16, 2024

Македонската православна црква и верниците на 18 јануари го слават големиот празник – Зимскиот Крстовден, ден на строг пост.

Зимскиот Крстовден секогаш се слави во пресрет на Богојавление и не се означува со црвена буква, за разлика од Крстовден, кој е на 27 септември, како спомен на наоѓањето на светиот крст, на кој Христос бил распнат на Голгота.

Празникот се поврзува со празнувањето на Богојавление, празникот на Крштевањето на Исус Христос, како и со денот посветен на Свети Јован Крстител, кој го крстил во реката Јордан. Всушност, во врска со светиот крст се слават два настана – наоѓањето на светиот крст на Голгота и враќањето од Персија во Ерусалим.

Кои обичаи треба да се исполнуваат на овој важен ден?
Во православните храмови на Крстовден се слави литургијата на Свети Јован Златоуст, заедно со ритуалот на големото осветување на водата , што следи по празничната богослужба.

Крстовденска вода по осветувањето се дели на верниците и по обичај се чува во домовите заради здравје, бидејќи се верува дека оваа вода помага во исцелување на душата и телото. Затоа секој верник чува мало шише од оваа вода и ја користи само во посебни прилики.

Според народните обичаи, на овој ден треба да се исперат сите алишта и да се исчисти куќата.
Се пости строго, за прв пат по Божиќ, бидејќи до денес имаше ослободување поради големиот празник.

Исто така, според верувањата на нашиот народ, каков ветер ќе дува на Крстовден, таков ветер ќе дува најчесто во текот на годината. За дванаесет дена, почнувајќи од Божиќ и завршувајќи со Крстовден, се одразуваат дванаесетте месеци од наредната година, па времето во кој ден ќе биде исто во месецот што по ред одговара на тој ден.

На Крстовден, според хроничарите, се јаделе остатоци од божиќно гравче и се подготвувале пифтии . Но бидејќи Крстовден се пости, тие ги јадеа следниот ден, на Водици.

Замислете желба. Според традицијата, на Богојавленската ноќ небото се отвора и се верува дека секоја желба може да се исполни. Точно на полноќ треба да погледнете во небото, да се молите на Бога и искрено да си ја замислите желбата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *