May 16, 2024

Според будистичката филозофија, секој од нас може да повлече долгови од минатите животи. Според законот на кармата, она за што не сме платиле во минатиот живот ќе се оствари во овој. Кармата имплицира дека постојат три вида кармички долгови во животот што треба да ги платите.

Должност кон друго лице . Тоа е ситуација кога на драги луѓе им давате нешто свое, било да е тоа време, внимание или ваша енергија. Тоа се главно луѓе за кои се грижите, но ваша должност е понекогаш да ги толерирате нивните лоши денови, лутина и неблагодарност. Чувствувате дека треба да и помогнете на оваа личност и доброволно да го посветите вашето внимание, да простите и на тој начин да го вратите вашиот кармички долг .

Се грижите за оваа личност. Помогнете му. Понекогаш го толерирате неговиот лош карактер и неблагодарност, но сепак повторно му помагате. Поради некоја причина, чувствувате потреба да помогнете. Можеби таа личност ви помогнала во минатиот живот, но тоа не значи дека треба да правите работи по своја волја, туку дека понекогаш го жртвувате своето време за доброто на саканата личност.

Должност кон општеството. Постојано сте принудени да решавате туѓи проблеми, да се борите за правда и да носите одговорност. Не ви се допаѓа, но ништо не можете да направите за тоа. Мора да преземете одговорност за себе и да се вклучите. Други луѓе споделуваат проблеми со вас, се надеваат на вас, бараат нешто … И не можете да останете во сенка; треба постојано да одлучуваш нешто и да спасиш некого. Најчесто овој кармички долг го носат лидерите кои се откажале од моќта и одговорноста во претходниот живот.

Долг кон себе. Имате талент и способности кои треба да ги реализирате. И покрај тешкиот пат да го исполните она што го сакате, вие мора да истраете во својата намера. Чувствувате дека треба да го направите тоа, дека тоа е вашиот повик и вашата животна мисија.

Дури и кога работите друга работа каде заработувате пари и финансии, не сте задоволни се додека се посветувате на вашата мисија, односно да го развиете талентот и дарбата што ви е дадена. Се верува дека овој долг настанува затоа што сте го игнорирале овој талент во претходниот живот.

Кога ќе успеете да го отплатите вашиот кармички долг, постои чувство на олеснување и радост. Тогаш се разрешува ситуацијата што ве мачела и оптоварувала – како да си пуштен од заклучена просторија и да сфатил нова димензија на слободата.

Размислете за вашите долгови – дали препознавате нешто од горенаведените?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *