June 19, 2024

Истражувањата покажаа дека секоја втора жена се смета себеси за исполнета само кога ќе се реализира во улогата на мајка. Додека 80 отсто веруваат дека сепак треба да се жртвуваат за доброто на своите семејства и деца.

Културата на патријархатот постави нереални стандарди за мајките како што се: Служете им на другите и нивните потреби, вашите потреби се на последно место. Биди негувателка, слугинка, готвачка, сопруга, љубовница, домаќинка.

Откажи се од својот живот, своите желби и амбиции. Справувај се со сите тешкотии со леснотија цело време
Биди убава, паметна, воспитана

Болката на жената и фрустрацијата што се пренесува од колено на колено во патријархалната култура има свое име – мајчинска траума.

За жените, мајките, кои се жртвувале толку многу за доброто на своето семејство во иднина кога ќе пораснат децата, кога ќе имаат повеќе време за размислување, во нив се јавува фрустрација и гнев. Имаат чувство дека некој им должи нешто, очекуваат почит од децата и барем малку жртва за нив. Мајките проектираат несвесен гнев кон своите деца, кои се изразуваат на различни начини.

Вистината е дека овој гнев не е поради децата, туку поради патријархалната култура која бараше од нив апсолутна жртва, да исчезнат како поединци, да исчезнат како жени кои се способни за своите соништа.

Не треба да се заборави дека статистиката во последните дваесет години е поразителна и дека речиси на секои десет дена жена го губи животот во семејство или партнерство.

Воведени се нови закони, но бројот на сторители не се намалува, бидејќи додека не се промени свеста дека жената не е жртва, состојбата нема да се подобри.

Кога ќе ги избришеме овие силни лажни верувања, она што мајката, жената мора да го направи, ќе бидеме излечени до срж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *