May 16, 2024

Прашањето за тоа колку кафе е премногу се дебатира со децении. Некои се убедени дека ништо нема да им се случи ако испијат кафе колку што сакаат, додека други веруваат дека премногу кофеин им пречи .

А што вели науката? Едно истражување кое проценуваше 40.000 возрасни лица покажа дека пиењето повеќе од просечно четири шолји кафе дневно предизвикува непријатни несакани ефекти.

Исто така, една неодамнешна студија на Европското здружение за кардиологија покажа дека две до три шолји дневно се прифатливи. Дополнително, заклучено е дека сите видови кафе – мелено, инстант и кафе без кофеин – имаат позитивни ефекти кои можат да го продолжат животот. Се разбира, доколку се консумираат во нормални количини.
Експертите издвојуваат пет големи промени во телото кои се резултат на премногу кафе:

Чувство на вознемиреност. Просечна шолја кафе содржи 95 милиграми кофеин. Значи, ако пиете повеќе од четири шолји кафе, би консумирале околу 500 милиграми кофеин дневно. Една студија спроведена од Журналот за психофармакологија вели дека тешките корисници на кофеин може да доживеат високи нивоа на стрес, анксиозност, па дури и депресија.
Студијата вели дека потрошувачката на повеќе од 1.000 милиграми кофеин неделно дури се покажало дека предизвикува голема анксиозност .

Лош сон. Редовното консумирање на големи количини кафе може да предизвика проблеми со нормалниот режим на спиење, особено ако уживате во шолја од вашиот омилен пијалок попладне. Едно истражување оценило 197 средношколци, каде што мешан број умерени корисници на кофеин пријавиле рано утринско будење и дневна поспаност во споредба со група која пиела помали количини на кофеин.
Иако има многу здравствени придобивки од редовното пиење кафе, одржувањето на дневниот внес на кафе на минимум, особено наутро, може да ви помогне да спиете подобро навечер.

Забрзано чукање на срцето. Иако една контролирана студија покажа дека пиењето 100 милиграми кофеин на секој час до пет часа не предизвикува зголемување на отчукувањата на срцето, пиењето значителни количини може да предизвика промена на отчукувањата на срцето, но за тоа би била потребна значителна количина на кофеин.

Треперење. Ако некогаш сте почувствувале нервоза после премногу шолји кафе – тоа, всушност, може да се дефинира како предозирање со кофеин, кое може да предизвика главоболки, нервоза, тешкотии со спиењето и гореспоменатото, забрзано чукање на срцето.

Замор Природно е да се свртите кон кафе, или други форми на кофеин, кога се чувствувате уморни. Но, конзумирањето премногу кофеин всушност може да има негативен ефект, особено ако содржи додадени шеќери.
Во студија објавена во списанието „Innovations in Clinical Neuroscience“, во која на учесниците им биле давани одредени количини на енергетски пијалоци со кофеин, било утврдено дека редовното консумирање на пијалоци со кофеин, особено оние со шеќер, предизвикува ментален замор кај учесниците.

Кога планирате да спиете, не пијте кафе бидејќи тоа ќе ве држи будни, а нарушениот сон подоцна ќе доведе до уште поголем замор во текот на денот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *