June 23, 2024

Под „паметен“ обично подразбираме академски способности и вештини за расудување. Но не само тоа. Способноста да се забележат детали и да се справуваат со различни ситуации на креативен начин не е вештина со која луѓето секогаш се раѓаат и можат да се развијат со текот на времето.

ТИЕ НЕ ЗБОРУВААТ ЗА ТОА КОЛКУ СЕ ПАМЕТНИ, pаметните луѓе не се фалат со себе затоа што тоа не им е потребно. Ако сте паметни или правите паметни работи, луѓето го забележуваат тоа без да ви посочат, па не мора да зборувате за вашите квалитети. Покрај тоа, паметните луѓе не се грижат за тоа како другите ги доживуваат, туку се зафатени со апсорпција на работите што се случуваат околу нив и развивање на сопствениот ум.

ТИЕ СЕ САМОТНИЦИ, многумина би можеле да речат дека осамениците се губитници, но всушност е спротивното. Кога сте постојано опкружени со луѓе, едвај имате време да забележите што се случува околу вас, а тоа е важно за проширување на вашата перспектива. Само кога сте сами можете да размислувате, да ги забележите работите што се случуваат околу вас и да стекнете повеќе знаење. Поради таа причина, секогаш ќе најдете паметни луѓе кои поминуваат време со себе.

ТИЕ ПРИФАКААТ НЕУСПЕСИ, Неуспесите се дел од животот и прифаќањето на неуспесите е вештина што сите треба да ја поседуваме. Понекогаш не успеваме, понекогаш победуваме, паметните луѓе добро разбираат дека сето тоа е дел од животот. И по неколку неуспешни обиди не се откажуваат. Ја прифаќаат грешката, учат од нив и се обидуваат повторно.

ТИЕ УЧАТ ОД НИВНИТЕ ИСКУСТВА, целосното знаење не може да се стекне само со читање книги, особено е важно да се учи од сопственото искуство. Можеме да научиме многу од секојдневните ситуации, а тоа ни помага да бидеме подобри во иднина. Паметните луѓе секогаш бараат знаење и пронаоѓаат обрасци во обичните работи кои другите ги запоставуваат.

САКААТ ДА СОНУВААТ, Друга вообичаена навика на паметните луѓе е повремено да ги остават мислите да талкаат. Истражувањето сугерира дека мечтаењето всушност може да поттикне вештини за решавање проблеми и креативност. Сонувањето е како потсвесно да размислувате за проблемите без директно да се фокусирате на таа работа.

САКААТ САМИ ДА РАЗБЕРАТ НЕКОИ РАБОТИ, За разлика од повеќето луѓе, паметните луѓе не брзаат да им помогнат на другите веднаш штом ќе дојдат во сложена ситуација. Тие проценуваат, се обидуваат сами да ја разберат ситуацијата и без помош го решаваат проблемот. Дури и ако задачата им изгледа невозможна, тие едноставно не ја пуштаат додека не најдат решение. Не се работи за инает, туку за желба за независност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *