May 16, 2024

Се вели дека луѓето од племето Хунза ги доживуваат стотте како шега. Тие потекнуваат од долината Хунза во северниот дел на Пакистан, а за нив важи правилото да живеат до 120, 130 години. Некои од нив го прославија својот 145 роденден пред да го напуштат овој свет.

Долината Хунза е плодна долина идеална за земјоделство и изолација од остатокот од светот. Се наоѓа на голема надморска височина. Регионот, со својата прекрасна убавина и неспоредливо гостопримство од 1990-тите, беше популарна дестинација за американските и европските туристи. Денес практично нема туризам, па затоа е идилична, утописка средина.

Колку долго живеат народот Хунза? Никој навистина не знае колку долго живееле Хунзите. Лекарите ги прегледале Хунзите и погодиле колку години имаат луѓето.

Без да се фокусираме премногу на документираната максимална возраст, навистина необичен факт е дека сите извештаи за народот Хунза споменуваат дека постарата популација е слаба, витална и практично без болести, што е точно до ден-денес.

Како да се заштитат од болести, ПРОШЕТКА . Околината во која живеат е планинска и крајно нерамна. Селата се неверојатно изолирани, а некои од нив се стари и повеќе од 1.000 години. На Хунзите не им преостанува ништо друго освен да одат по груби и стрмни премини.

Обработливото земјиште исто така не се наоѓа секогаш веднаш до куќата. Некои пасишта се на два часа пешачење од селото. Се вели дека Хуните се посрдечни од познатите силни шерпи од регионот на Хималаите.

Нивната исхрана Хунзи главно се хранат со сирови растенија. Бидејќи се толку изолирани, Хунзите немаат за што да готват, ниту имаат многу животни на располагање за јадење, па садат што можат, а останатото го собираат. Кајсиите, црешите, грозјето, сливите и праските се одгледуваат од Хунзите. Јадат и многу житарки – пченица, јачмен и просо – и чапати, нивниот секојдневен леб.

Треба да се нагласи дека Хунзите консумираат само два оброка дневно, појадок и ручек и покрај суровите климатски и географски услови во кои живеат. Прескокнувањето на вечерата им помага на овие луѓе да одат во кревет со лесен стомак и да не ја користат силата наменета за обновување на организмот за варење за време на спиењето.

Многумина веруваат дека Хунзата својата долговечност ја должи на семките од кајсија , кои ги консумираат во големи количини, но тоа не е толку едноставно.

Овошјето и зеленчукот се редовен дел од исхраната на народот Хунза. Најчесто се консумираат во свежа или сирова форма. Ако се готви храна, тоа е најчесто зеленчук, кој се готви многу кратко. Од овошјето најмногу јадат Хунзите: кајсии, јаболка, круши, праски, цреши, дудинки, капини и грозје. Кајсиите најмногу се одгледуваат, а се јадат свежи и сушени.

Хуните не се вегетаријанци, но ретко јадат месо. Поради религијата, тие никогаш не јадат свинско месо. Речиси никогаш не солат храна и генерално слабо ја користат, а месо јадат само на празници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *