July 15, 2024

Стара љубовна приказна: Младиот човек страсно сакаше жена постара од себе. Живееше и дишеше за неа. Иако, се разбира, имаше многу добронамерни луѓе кои го уверуваа дека жената е постара и дека во одреден момент ќе биде непривлечна. Тој би можел да најде подобра, помлада.

Но, младиот човек одговори дека нема ништо поубаво од неговата сакана. Никој не може да се спореди со нејзината убавина и привлечност.

Таткото на момчето, трговец, бил уморен од оваа приказна. И реши да го испрати својот син на долго службено патување; тоа беше пред стотици години. Патувањата тогаш беа долги. Младиот човек помина една година во странски земји, доживеа и виде многу. А потоа се вратил во својот град и ја видел својата сакана на улица. Таа се приближи, се насмевна и ги подаде рацете кон него …

Младиот човек збунето ја погледна својата сакана, а потоа со страв и сочувство ја праша: „ Што ти се случи додека бев на пат? Дали беше тешко болна? Го претрпе ударот на судбината? Лицето ти е покриено со брчки. И вратот исто така “Имаш седа коса. Што се случи? Зошто ти се такви нозете, почна да куцаш? Што ти се случи кога бев отсутен?”

Жената тажно одговорила: „ Секогаш куцав. Порано имало брчки и седа коса,можеби помалку, но имаше и такви. Едноставно не виде, затоа што ме гледаше со љубовни очи. И сега престана да ме сакаш!“

Таа ја кажа горчливата вистина. Самиот млад човек сè уште не сфатил дека прастанал да ја сака. Но, тој ги виде сите недостатоци, бидејќи повеќе не можеше да гледа со љубовните очи“.

Така љубовта исчезнува. И недостатоците стануваат видливи; брчки,мозолчиња на носот, вишок килограми или прекумерно слабеење. Во принцип, сите недостатоци стануваат очигледни и досадни. Човек зборува погрешно, погрешно се облекува, погрешно се однесува… Зошто толку многу се смени? Што се случи со него? Нека биде како порано!

Тоа не беше нешто што се случи со таа личност. Тоа му се случило на некој кој престанал да сака. Се одљубивте и го видовте очигледното. Можеби тоа не беше вистинска љубов. Но, тоа е сосема сигурно: тој што ги гледа нашите недостатоци и се нервира поради нив, не нè сака.

Не му се допаѓате, но понекогаш не сака да признае. И ги обвинува сопругата, детето, сопругот поради тоа што го нервираат со своите недостатоци. Или дека се смениле.

Иако нешто друго се смени. Љубовта ја нема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *