February 24, 2024

Пепелта што излегува по согорувањето на огревното дрво е толку корисна работа што може да се користи на многу начини, па ако се загревате на овој начин, никогаш не ја фрлајте.

Земјоделците многу добро знаат колку пепелта од дрво може да биде одлична за почвата, па често ја користат како ѓубриво и за поголема киселост на почвата. Посебно е добро за растенијата кои сакаат калциум како доматите, спанаќот, лукот, но и розите. Пред да ги посеете овие растенија, додадете четвртина чаша пепел од дрво на земјата.

Исто така, кога ќе го измешате пепелот со вода и ќе го оставите да отстои неколку дена, а потоа ќе го процедите, добивате цедалка.

Одличен е за чистење на облека, подови, сребрени садови, рѓа од мермерни површини. Малку погуста верзија на пепел и вода во форма на паста може да ги отстрани дамките од мебелот. Исто така, цедениот сапун е одличен за оние кои имаат мрсна коса.

Пепелта ги отстранува непријатните мириси во станот, но и во фрижидерот, а наликува на оцетот што го оставате да ја „влече“ аромата на некоја мувлосана храна.

Некои штетници, како што се полжавите и разните инсекти, не поднесуваат пепел, па со помош на овој „отпад“ многу лесно ќе се ослободите од нив.

Истото важи и за мравките – посипете го мравјалникот со пепел и мравките веднаш ќе си заминат. Корисно е да посипете малку пепел во аглите од подрумот, бидејќи така ќе ги избркате глувците, бубашвабите и другите штетници.

Како и да е, тој има благодат во себе и би било пожелно да не го фрлат повеќе. Ставете го во поголема кофа, за да ви биде секогаш при рака.

Пепелта исто така може да помогне во чистењето на вашите миленици од болви. Направете паста од пепел и оцет и подмачкајте ги животните. Сметајте дека ќе мора да ги капете по овој третман.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *