May 16, 2024

Веројатно не би ви паднало на памет, но кога ќе размислите – ќе разберете!

Иако можеби мислите дека најголемиот проблем во бракот е љубомората, различните интимните преференции или нешто трето, истражувањето покажа дека повеќето бракови и врски кршат поради комуникацијата меѓу партнерите. И не мислиме на тоа колку често и за што да разговараме, туку како се однесувате со партнерот.

Под „комуникација во брак“ мислиме на начинот на кој разговарате со партнерот, како и свесноста дека оние обрасци на однесување кои сега ве нервираат секогаш биле присутни, а можеби и претходно сте мислеле дека се фини.

Клучот за опстанок на врската е секогаш добрата комуникација, нагласуваат психотерапевтите, па затоа со партнерот треба отворено да разговарате за се, без разлика што ве мачи.

По лошата комуникација, причините на листата на проблеми во врската се: немање забава, немање време за партнерот, нечувствителност, незаинтересираност или преголема чувствителност, прекумерна љубомора, како и губење на идентитетот.

„Значи, секој од вас нека ја сака својата жена како себеси, а жената нека го почитува својот сопруг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *