June 25, 2024

Гените понекогаш знаат да поиграат. Научниците тврдат дека голем број на генетски предиспозиции одредуваат како ќе изгледа вашето бебе. Ова се најчестите заблуди и дилеми на родителите:

Момчињата изгледаат како мајки, а девојчињата како татковци.Постои популарно верување дека момчињата изгледаат како мама, а девојчињата како тато. Сепак, науката го потврдува ова само делумно. Точно е дека момчињата наследуваат еден Х хромозом кој директно влијае на изгледот на детето. Кај девојчињата работите се поинакви, добиваат по еден Х хромозом и од мама и од тато, така што шансите се еднакви кога ќе изгледаат.

Какви очи ќе има бебето? Родителите често се прашуваат какви очи ќе има нивното бебе. А зависи и од генетската предиспозиција. Бебето е поверојатно да има сини очи ако двајцата родители имаат сини очи. Ако едниот родител има темни или кафени очи, а другиот сини, бебето во повеќето случаи ќе има кафени очи, бидејќи тоа е подоминантен ген.

Колку ќе биде високо детето? Дури и ако родителите се ниски, детето може да ја надмине својата висина . Секако, тоа зависи од исхраната во детството, и од внесот на калциум и други витамини. Исто така, ако го запишете вашето дете на кошарка или некој друг спорт, поверојатно е детето да се развие и да ја надмине висината на родителите.

Која боја на коса ќе ја има детето? Бојата на косата зависи од тоа чиј ген ќе преовладува. Ако и мама и тато имаат светла коса, и детето ќе ја има таа боја на коса. Децата од нашите краишта главно имаат посветла коса во детството, а подоцна косата им потемнува.

Бојата на косата која се формира по дванаесеттата година останува доминантна до старост. Од родителите детето го наследува обликот на косата, кадрици, бранови, локни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *