May 16, 2024

Денес, работите полека излегуваат од контрола кога станува збор за воспитувањето , смета една искусна дадилка. Загрижена за тоа во какви луѓе ќе пораснат нашите деца, таа реши да го сврти вниманието на петте најсериозни проблеми на современото родителство.

Ема Џенер, британска дадилка и авторка на „ Биди мирен родител “, работи со деца и родители на два континента веќе две децении и е сериозно загрижена за начинот на воспитување на децата денес. Еве пет прашања што таа ги смета за најсериозни:

СЕ ПЛАШИМЕ ОД СОПСТВЕНИТЕ ДЕЦА Децата имаат преголема контрола над своите родители, а тоа покажува едноставен чаша тест, вели Ема.
„Доколку мајката му истури млеко во сината чаша на детето, а тоа рече дека сака да пие од друга шолја, внимателно гледам како реагира родителот: Во повеќето случаи, тој брза да го истури млекото во друга чаша додека детето не се налути. Голема грешка! Од што се плашиш, мамо?“

НЕ ОЧЕКУВАМЕ МНОГУ. Кога децата се однесуваат лошо, или на јавно место или во соба дома, родителите ги креваат рамениците во стилот „ Па, такви се децата “.
„ Верувајте ми, тие не мора да бидат такви “, вели Ема, додавајќи дека децата се многу поспособни отколку што мислат нивните родители, без разлика дали се работи за манири, почит кон постарите, домашна работа, дарежливост или самоконтрола. „ Дали мислите дека детето не може да седи во ресторан за време на вечерата? Глупости .

Мислиш дека не може да ја расчисти масата ако не му кажеш? Уште една глупост! Единствената причина поради која не се однесуваат правилно е затоа што не сте ги научиле на тоа и не очекувате од нив! Едноставно е. Подигнете ги вашите стандарди и детето ќе се прилагоди на нив. ”

НЕ ГИ ПРИФАЌЕМЕ МИСЛЕЊАТА И СОВЕТИТЕ НА ДРУГИТЕ. Во минатото, возачите на автобуси, наставниците, продавачите и другите родители имаа „право“ да предупредуваат дете кое се однесува лошо. Тие беа очи и уши на родители кои не беа присутни, и сите работеа со иста цел: воспитување пристојни момчиња и девојчиња.

Тие беа поддршка на родителите. Денес, кога некој што не е родител ќе се осмели да предупреди дете, мама и тато полудуваат. Нивното дете е совршено, па често не го прифаќаат мислењето на родителите и другите кои мислат дека не е.

Ќе ја нападне учителката наместо да го казни детето кое било грубо на час. И воопшто не помага што денес родителите меѓусебно се судат, наместо да се поддржуваат. „Кога ќе видат нечие дете луто, сите ја осудуваат мајката која го дисциплинира и треба да кажат: „Еј, во право е, му поставува граници на детето и не е лесно!“, објаснува Ема.

СЕ ПОТПИРАМЕ НА ПОМАГАЛА. „Прекрасно е што родителите имаат разни електронски уреди за да им помогнат за време на патувањето и на лекар. Денес родителите се позафатени од кога било досега, и јас сум секогаш за тоа да им се олесни кога е потребно“, вели оваа искусна дадилка . Но, овие помагала се искушение за родителите, кои почнуваат се почесто да ги користат, па децата не учат сами да се забавуваат.

ПОТРЕБИТЕ НА ДЕЦАТА СЕКОГАШ СЕ НА ПРВО МЕСТО. Добро е што децата се приоритет на нивните родители. Но, денес отиде предалеку, предупредува Ема, бидејќи родителите ги занемаруваат своите потреби и своето ментално здравје поради своите деца. „Постојано гледам мајки кои повторно и повторно стануваат од кревет за да му угодат на детето. Или татковци кои оставаат сè за да трчаат по пијачка за својата жедна ќерка“.

Сосема е нормално тој татко да рече: „ Секако дека можеш да добиеш вода, но само кога ќе наидеме на следната чешма “. Да кажете „не“ од време на време воопшто не е лоша работа, како и да барате од вашето дете само да се забавува додека одите во тоалет или подготвувате ручек.

„Се плашам дека ако не почнеме да ги исправаме грешките , нашите деца ќе прераснат во самодоволни, нетрпеливи и груби возрасни. Нема да бидат тие виновни, туку НИЕ. Никогаш не ги учевме поинаку ниту пак очекувавме повеќе од нив.

Сакавме сè да им биде секогаш МНОГУ ЛЕСНО, а кога неминовно ќе престане да биде така, нема да биде подготвено“, предупредува Ема и вика: „Очекувајте повеќе. Да ги ставиме овие деца во ред заедно и да ги подготвиме навреме да бидат независни и успешни во реалниот свет, а не да бидат заглавени во оној што го создадовме за нив “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *