May 15, 2024

Не сфаќајте ја настинката лесно – ако ги примените овие совети, ќе го скратите времето на болеста и ќе ги ублажите симптомите.

Првите знаци на настинка секогаш предизвикуваат загриженост, а во последно време и дополнителна нервоза бидејќи евентуалната посета на лекар речиси сигурно не води директно до клиниката за Ковид, но и корона инфекција со вирусот.

Но, доколку сте вакцинирани и строго сте ги примениле сите епидемиолошки заштитни мерки, а знаете дека сте биле во ситуација да страдате од настинки и грип, можно е да е само настинка. Потоа можете да примените неколку совети од самиот почеток кои ќе ви го спасат здравјето.

За почеток, останете дома доколку е можно. Веднаш почнете да се загревате, не само да носите џемпери и топли чорапи, туку и да го завиткате вратот во тенка памучна марама. Ако вашите синуси се чувствителни, носете лесна лента преку челото, а ако вашите уши се вашата „слаба точка“, заштитете ги и нив.

Загрејте и се внатре. Пијте постојано топли чаеви, по можност нане, камилица или ѓумбир. Билни пијалоци со умерена температура и нивните испарувања делуваат смирувачки на иритираната слузница, а зголеменото количество течност ги „мие“ штетните бактерии и вируси од ткивата.

Одморете се и спијте што повеќе, во сон организмот сам се лекува. Откажете ги сите обврски, особено работните места кои ве изложуваат на поголем физички напор Иако сме навикнати да го зголемуваме внесот на витамин Ц против настинки, неодамнешните истражувања покажуваат дека е поефикасно да се зема цинк во првите денови од настинката.

Овој скапоцен минерал може да го скрати времето на настинка, но и да ја ублажи сериозноста на симптомите, под услов да се земе во првите 24 часа, пишува Лепаисреќна.

Во некои студии е наведено дека дневната доза во тој случај е 75 mg, која дефинитивно треба да ја проверите кај вашиот лекар. Имајте на ум дека никогаш не е дозволено продолжено внесување на повисоки дози на цинк, како и можни несакани ефекти како гадење и лош вкус во устата. Во тој случај прекинете со суплементацијата.

Постојано следете ги симптомите и, во случај на влошување, не одложувајте да одите на лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *