June 15, 2024

На интернет кружи исповедта на таткото кој решил да го остави синот, а откако изнесе детали за ситуацијата, луѓето го советуваат не само да го остави, туку и да го смени телефонскиот број.

Во текот на неговото детство јас и сопругата имавме проблеми со нашиот најстар син (23), но некако успеавме да пливаме. Ако почневме да добиваме лоши оценки, би вработиле приватен професор. Кога стана проблематичен и почна да се кара со други деца, го испративме на психолог.

Кога почна да го тепа нашиот помал син, го испративме на терапија каде никогаш не доби официјална дијагноза. Кога беше уапсен поради опијати, го испративме на рехабилитација. Се што се обидовме да направиме за него некако ни падна на глава.

Тој секогаш се враќаше на погрешен пат. Ќе не излажеше – наеднаш ќе заработи петки и ќе си помислиме дека се е подобро, а потоа ќе направиме нешто што не му се допаѓа – ајде да му кажеме да најде работа или да поправи нешто во куќата, а тој ќе добие сите единици намерно.

Кога се врати од терапија како „нов човек“, повторно верувавме додека не процени дека ќе му посветиме повеќе внимание на помалиот брат и ќе го искараме. Сите успеси ги користи против нас. Ако не го правиме она што тој го сака, тој се заканува дека ќе ни го уништи животот затоа што знае дека најмногу се плашиме од тоа. Најлошото беше пред неколку недели, кога беше уапсен под сомнение дека планирал напад на неговото поранешно средно училиште каде што сега учи неговиот помал брат и каде мојата сопруга е професорка.

Дојдов до точка да не знаев што да правам со него. Не се сомневам дека тој би го извршил нападот и се прашувам дали би ги предупредил брат му и мајка му пред да го изврши. Јас не мислам така. Моето семејство беше уништено. Се обидовме со се, се обидовме да му помогнеме, се обидовме да ме промениме, но ништо не успеа.

Не знам каде погрешивме. Потрошивме време, љубов и пари на тоа, се чини неуспешно. Се плашам за него, но ќе го оставиме. Ја напуштаме куќата. Му плативме на неговиот адвокат и толку од нас. Дополнително, му оставивме пари, шест месеци платена кирија и му дадовме пристап до заштеди за факултетот, кој не верувам дека некогаш ќе го запише. Мислам дека нема да ни недостасува. Го сакам мојот син, но не го сакам човекот во кој се претвори – пишува очаен татко на Редит.

Луѓето кои останаа без зборови од оваа очајна исповед имаат различни пораки. Секогаш ми е жал кога читам вакво нешто, но вашата совест е чиста. Навистина направи се што можеше за да му помогнеш.

Не само што е паметна одлука за вас, туку предлагам и да ги промените телефонските броеви и адресите на е-пошта, доколку веќе планирате да го оставите. Ако е веќе таков, можно е да побара од вас да се одмазди – пишуваат коментаторите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *