June 23, 2024

Зошто треба да јадете печурки? Што содржат сите тие? Кои видови се сметаат за најкорисни за здравјето?
Печурките се деликатес за кој и најголемите гурмани се подготвени да го прескокнат месото во оброкот, но важно е да бидете исклучително внимателни со нив.

Во светот има околу 14.000 видови печурки , од кои околу 300 се користат во комерцијално одгледување за храна.
Не е лесно да се издвојат некои видови печурки како најздрави бидејќи од сорта до сорта се разликуваат по составот и хранливите материи што му ги даваат на организмот.

Зошто треба да јадете печурки? Обично се претпоставува дека повеќето печурки се богати со витамин Ц и многу минерали , предводени од селен, холин, калциум, фосфор, калиум, бакар … Тие содржат значителна количина на витамини од Б комплексот , пред се рибофлавин (Б2), фолати (Б9), тиамин (Б1), пантотенска киселина (Б5) и ниацин (Б3), а има и протеини и антиоксиданси.

Поради таквиот богат нутритивен состав, тие се сметаат за одлична превенција од карцином, а научните истражувања покажаа дека најдобро делува против развојот на раk на белите дробови, простата и дојка. Научно е докажано дека, благодарение на изобилството на растителни влакна, печурките им помагаат на луѓето кои живеат со дијабетес, а комбинацијата од влакна, калиум и витамин Ц придонесува за кардиоваскуларното здравје.
Покрај тоа, тие ја подобруваат меморијата, здравјето на мускулите и го забрзуваат обновувањето на клетките.

Секоја печурка содржи и уникатни видови бета-глукан , односно на свој начин влијае на имунолошката функција на телото, а некои од нив имаат бета-глукан во таква количина што го стимулира имунитетот за создавање „клетки убијци“ кои ги уништуваат тумори и отрови и го забавуваат стареењето.

Поради сето ова, печурките со векови се користат во народната медицина во многу делови од светот, а за нештата да бидат уште подобри – брзо не заситуваат и не одржуваат сити долго време, па се корисни и доколку сакате да се ослободете од вишокот килограми.

Затоа, не е лесно да се каже која печурка е најздрава, но обично се вели дека тука спаѓаат:
Шитаке печурки, Лисичарка, Вргањ, Буковка, Смрчак и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *