June 23, 2024

Даворјанка Пауновиќ Зденка важи за една од најголемите љубови на Јосип Броз Тито со кој живееше во вонбрачна заедница пет години. Тие се запознале непосредно пред Втората светска војна во која биле неразделни и заедно го дочекале ослободувањето.

Давројанка е родена во 1921 година во Кучево, а детството и раната младост ги поминала во Пожаревац . На забавата и се приклучила во средношколските денови, а кога почнала да учи француски во Белград, поинтензивно му се посветила.

Тито не и бил прва љубов, за време на студиите се запознала со младиот студент по медицина и студентски лидер, Јово Капичиќ, кој веќе бил познат комунист и кој се заљубил во неа. Заедно живееле година и пол и за тоа време Даворјанака станала офицер за врска меѓу Белград и Загреб.

Љубовта меѓу Тито и Даворјанка била голема и трагична, а започнала со нивната прва средба во хотелот „Еспленада“ во Загреб, каде Даворјанка посетувала илегален партиски курс, а Тито како генерален секретар на КПЈ ги запознал сите учесници. се разбира.Тито во тоа време бил во вонбрачна врска.со Херта Хас која била во друга состојба.

На Даворјанка и се претставил со незаконското име инженер Славко Бабиќ. За да не биде откриен од загрепските полициски агенти, тој користел различни методи, од кои едната била многу елегантно облекување.

За дополнително да ја доведе полицијата во заблуда, тој побарал од подредените партиски лидери да одржуваат контакт со него преку партиски курири, кои биле млади и добро облечени девојки. На овој начин, на полициските агенти им било тешко да се посомневаат дека елегантниот господин придружуван од младата девојка е всушност генерален секретар на илегалната Комунистичка партија, а дека девојката е партиски курир.

Забавата набрзо го замени курирОТ на Тито со Даворјанка, која беше примена на функцијата поради нејзиното елегантно и модерно облекување и тогаш се случи судбоносната љубов на прв поглед.
Даворјанка го добила лажното име Зденка и набргу Тито ја преселил во Загреб каде што му станала личен курир, придружничка при неговото пристигнување во Белград, по германскиот напад и личност која ги пренесувала неговите наредби и информации на партиски пошта.

„Според бунарот кој претставува неисцрпен извор на бистра и студена вода. Најчесто извира од под камен и со својот изглед го освежува човекот. Бунарот беше неисцрпен извор на моите идеи и на мојата интелектуална, револуционерна и политичка активност, Тито подоцна ја објасни симболиката на нејзиното име.

Страсната врска започна многу бурно. Даворјанка, тогаш веќе Зденка, извршувала разни партиски и воени задачи и била Титова секретарка, домаќинка и љубовница. Таа му значеше толку многу на Титу што дури и на вонредните состаноци на Врховниот штаб, кога неговите другари го прекоруваа за односот со неа, тој повторуваше дека не може да живее без неа.

Носеше голем војнички капут, маршираше во колона како другите, работеше за Тито на сите партиски состаноци, му чуваше храна, гладуваше, одеше, секогаш одеше на поопасната страна штитејќи го и спиеше на земја до неговиот кревет. . Таа беше поим за воен секретар, подготвена да умре за него. Се плашеше само од бомбардирањето, но храбро бележеше за Сутјеска додека бомбите паѓаа околу неа.

Сето ова беше многу тешко за нејзиното кревко здравје бидејќи имаше проблеми со белите дробови. Нејзиниот развој ја направи нервозна и раздразлива, а при германското слетување на Дрвар доживеа нервен слом.
Додека германските падобранци ја држеле пештерата на Тито под оган, таа му забранила на Тито да излегува надвор со хистерични и гласни испади. Со нејзиниот крик ја изневерила нивната позиција и некои од борците биле спремни да ја убијат за да го заштитат Тито, а од сигурна смрт ја спасило само тоа што му била невенчана сопруга.
По овој настан, Зденка добила знаци на туберкулоза и Тито ја испратил на лекување во Москва.

Но, во октомври 1944 година со него влегла во ослободениот Белград бидејќи не сакала долго да се одвои од својата љубов и врховниот командант. Тие се вселиле во прадедовската вила на индустријалецот Ацовиќ, а за нив била реновирана и Белата палата.

Нејзиното здравје се влошило во пролетта следната година и продолжила да се лекува во Голник. Таа умрела во Голник на 1 мај 1946 година. Тито отишол да го земе нејзиното тело и го закопал во комплексот на палатата. Некои велат дека тој не присуствувал на погребот, ниту пак некогаш положил цвеќе на нејзиниот гроб. Згора на тоа, беше запоставен до доаѓањето на кралското семејство.

Осамениот гроб на Зденка се наоѓа во предградието на кралските палати на Дедиње и е уредно одржуван откако престолонаследникот Александар Втори Караѓорѓевиќ се вратил во Србија.

Таа имала 25 години кога починала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *