May 22, 2024

Каролина Јурзик, 35-годишна манекенка која живее во Шведска, благодарение на откритието на писмо старо повеќе од една деценија, ја откри досега непознатата историја на своето семејство. За време на Втората светска војна, нејзиниот прадедо спасил две еврејски сестри од холокаустот. Жената ги пронашла нивните потомци и ја раскажала приказната на Си-Ен-Ен

Оваа приказна е пример за тоа како судбините на луѓето кои се среќаваат во тешки околности понекогаш се крајно поврзани. Таков беше случајот со две сестри Еврејки, кои за време на војната ги пронашол еден сега покоен полски селанец во близина на неговата куќа. Ги сокрил и им ги спасил животите. Неговата правнука дознала за тоа дури оваа година, откако открила писмо кое со години се распаѓало и чекало да се најде .

Мистериозно писмо откри приказна од пред неколку децении. Каролина Јурзик никогаш не била особено заинтересирана за минатото и не ги слушала внимателно сеќавањата на нејзиниот дедо од воената Полска, кои ѝ ги кажувал за време на празниците кога таа била мала. Таа била заинтригирана од писмото што нејзиниот татко го пронашол во работите на нејзиниот дедо по неговата смрт. Зборовите беа тешки за читање бидејќи времето ја затапи острината на пишувањето и јазикот беше донекаде архаичен. Сепак, потписот под писмото може да се дешифрира. Поточно, два потписи – Јаџи и Фела Кеизман.

Каролина веднаш се сети на фрагменти од приказните што ги слушнала од нејзиниот дедо, особено оние за нејзиниот прадедо. Во 1942 година, дедото на Каролина, Станислав Јурзик (тој го имал истото име како нејзиниот прадедо и неговиот татко), додека си играл на семејната фарма во Гостчорац – село на околу 110 километри источно од Варшава – наишол на две млади девојки. Шокиран тоа им го кажал на своите родители кои признале дека ги кријат двете сестри откако биле пронајдени во нивната нива. Тие беа слаби и повредени, најверојатно претепани, претходно ги изгубија родителите.

По војната, врската заврши. Родителите на Станислав го натераа да се заколне дека нема да каже никому. Секој што засолнувал Евреи се соочувал со тешка казна, а таквата помош обично завршувала со смрт на добротворот. Станислав, кој во тоа време бил тинејџер, ветил дека ќе ја чува тајната. И така жените останаа во Гошчорц две години. Мајката на Станислав набрзо починала, а задачата на неговиот татко не била само да се грижи за децата, туку и да се грижи за скриените еврејски сестри. По војната, семејството Јурзики со децении немаше поим каква ќе биде судбината на сестрите.

Каролина Јурзик почна да пребарува на Интернет со надеж дека ќе ги најде потомците на Фела и Јаџија Кеизман. Името се појави на генеалошката страница MyHeritage. Со помош на веб-страницата, жената стапила во контакт со 42-годишната Карен Норман, за која се покажало дека е внука на една од сестрите Јаџија. Карен и раскажала за повоената судбина на Јаџија и Фела, кои откако биле спасени се населиле во Северна Америка – едната во Канада, а другата во САД. И двете се веќе мртви.

Награда за благородништво. MiHeritage.com, преку кој контактираа двете семејства, нарача експерти да го преведат писмото што го пронајдоа. Испадна дека е датира од февруари 1948 година и е испратен од американската окупациска зона во Германија. Во писмото, сестрите му се заблагодаруваат на Станислав Јурзик за неговата дарежливост и спасување животи.

Сепак, приказната за Каролина Јурзик и нејзиното семејство не заврши тука. И таа и семејството на Карен Норман ќе аплицираат до Светскиот центар за сеќавање на холокаустот во Ерусалим за признавање на Станислав Јуржик постариот како праведник меѓу народите. Процесот е сложен, но доколку биде успешен, името на Станислав Јуржик може да се најде меѓу личностите како Оскар Шиндлер, Ирена Сендлер, Владислав Бартошевски и Александар Камински.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *