February 23, 2024

Секојдневно се соочувате со стрес, често сте вознемирени и загрижени, без разлика дали се работи за здравствени проблеми, љубовни неволји или каква било друга неволја што може да ве снајде во животот.

Ако пак, се каете за нешто, кажете ја оваа молитва за покајание:
Вечен Цару и Господару на небото и земјата, Исусе Христе Боже наш, милосрдно слушни и одговори на молитвата на нас грешните и недостојни слуги твои.

Заради нас, Господи, ја испи чашата на горчината, на крстот прикован од беззаконите, Страшни маки претрпе на крстот, Ти ја излеа својата чиста крв.
Но ние се покажавме како мрзливи слуги, мрзливи по умот и срцето и ослабени од беззаконието, ја презревме Твојата голема жртва за нас и се одвративме од Тебе за да бараме спасение таму каде што нема спасение; Се надеваме не на Тебе, кој единствен можеш да помогнеш и спасиш, туку во нас самите и во луѓето и во измамничките работи и во минливите суети на овој свет. Затоа сите беди и неволји на овој свет не пресретнаа на нашите криви патеки.

Затоа што Те оставивме, богат извор на жива вода, и отидовме да бараме вода во пустината. Те оставивме, лебот на животот, и почнавме да ги храниме нашите души со погубната и гнила храна на гревот. Те оставивме тебе, светлина на светот, и залутавме во темнината, во која не се гледа ниту човекот, ниту Бог.

Те оставивме Тебе, кој никогаш не не напушта. Те оставаме, единствениот човекољубец и верен пријател на сите луѓе, и тропаме на вратата на непријателот, бараме пријатели меѓу непријателите, спасители меѓу убијците и помагачи меѓу оние што се одмаздуваат.

Затоа се каеме, Господи Семоќен. Помогни ни да се покаеме уште повеќе. Се каеме гледајќи во Тебе распнат на крстот од љубов кон нас. Се каеме, гледајќи во Твојата божествена глава, овенчана со трн венец, за да не овенчаш со венци на вечната небесна слава. Се каеме гледајќи ги отворените рани на Твоето тело и Твојата најчиста крв, доброволно пролеана за чистење и исцелување на нашите грешни рани. Се каеме и ги наведнуваме главите и колената пред Твојот крст, помогни ни уште повеќе да се покаеме.

Покајнички, помилуј нè, Исусе, Сине Божји, зашто само Твојата милост може да не спаси. Не оставај нè сами, бидејќи без Тебе ништо не можеме. Не отстапувај од нас, за да не станеме плен на силите на пеколот. Но, брзо дојди ни на помош и спаси не.

И дај ни ја благодатната сила на Твојот Свети Дух, како што си ја подарил на светите апостоли и на твоите утешители. За да се очистат и исцелуваат со Твојот Дух, и да се просветлат и повторно да се родат, и индивидуално и општо, како чеда на светлината, како ангелите да Те слават и фалат Тебе, нивниот Спасител со Отецот и Твојот Свет Дух.

Милостиво слушни го нашиот покајнички глас и слушни нè преку молитвите на Твојата пречиста Мајка и на сите Твои светии. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *