February 24, 2024

Светот на атлетиката остана без зборови откако еден од познатите шампиони реши да проговори.
Тим Лобингер е поранешен светски и европски шампион во скок со стап, а неговото признание расплака многумина.

Овој шампион умира од агресивен облик на тумор за кој нема лек. Лобингер се бори со оваа болест веќе пет години.
Првпат му беше дијагностициран рак на крвта во 2017 година, а светскиот шампион во сала од 2003 година првично ја победи гадната болест.

Барем така изгледаше, а потоа му се врати ракот во 2020 година. Нема спас за мене, мојот рак е премногу агресивен. Во февруари, лекарите ми кажаа дека смртта е близу.

Треба да се договориме, да се справиме со погребот и да организираме сè. Да се ​​збогувам со моите најблиски. Разговорот со децата беше многу тежок, тие знаат колку сум лошо – изјави 50-годишниот шампион за германски „Билд“.

Годинава поминал дури 150 дена во болница и вели дека тоа не е живот. Тоа не е реален живот. Надвор се случува живот вреден за живеење. Повторно, секогаш постојат мали начини да стекнете сила и да не изгубите надеж.

Вреди да се борам за секој ден што го живеам и кој можам да го поминам со семејството – изјави Лобингер, кој има рекорд во кариерата од шест метри во скок и кој двапати го освои европското злато во сала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *