July 14, 2024

Јајцата содржат супстанција наречена пептид, која, според истражувањето, го намалува крвниот притисок, го блокира производството на ензими кои го зголемуваат крвниот притисок.

Белката помага да се регулира крвниот притисок! Одлична вест, нели? Јајцата содржат супстанција наречена пептид, која, според истражувањето, го намалува крвниот притисок, го блокира производството на ензими кои го зголемуваат крвниот притисок.

Научниците спроведоа експеримент на глувци, давајќи им го пептидот во количини кои обично имаат 6 белки.
Резултатите беа изненадувачки: пептидот ја има истата моќ како мала доза на антихипертензивен лек. Излегува дека јајцата исто така го контролираат шеќерот во крвта и го намалуваат „лошиот“ холестерол .

Така, јајцата се многу добри за здравјето, па затоа се препорачува редовно да ги консумирате. Најдобро е да јадете варени јајца бидејќи докажано го намалуваат крвниот притисок.

Оваа информација се заснова на студија во која пептидот бил изложен на висока температура. Доколку страдате од висок крвен притисок, холестерол и шеќер, препораката на лекарот е да јадете варени белки за појадок или 1 варено јајце секој ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *