May 17, 2024

Денот по празнувањето на најрадосниот христијански празник, односно вториот ден од Божиќ, се нарекува и Собор на Пресвета Богородица. Верниците и оддаваат почит и благодарност за раѓањето на спасителот на човечкиот род. Вториот ден од Божиќ е посветен на Богородица, а третиот ден од најрадосниот христијански празник е Свети Стефан.

На вториот ден од Божиќ одите кај пријателите, кумовите, гостите се пречекани. Православните верници го слават Божиќ полни три дена, од кои секој има свое име. Според вообичаениот календар, тие три дена не се чисти куќата, особено не со метла.

Вториот ден од Божиќ во МПЦ е посветен на Соборот на Пресвета Богородица, а според народните верувања на собирање добри дела и помирување.

Се нарекува и Божји или Пладен, а се слави свечено, во знак на солидарност, милосрдие и пријателство. На вториот ден од Божиќ треба да се посетат пријатели, роднини или кумови, а се верува дека ниту еден гостин не смее да се оттргне од прагот бидејќи на овој ден се помируваат и оние кои се скарале.

На некои места, обичајот на коледарење сè уште е зачуван. Група маскирани млади момчиња ги посетуваат куќите, пеат коледарски песни, посакувајќи на домаќинството здравје и просперитет. На некои места младите во соседството, на пристаништето или на раскрсниците играат во рингишпил, а други на трките, на украсени коњи, го „радуваат“ Божиќ.

Обичајот вели дека денес треба да се каже следната молитва за да владее мир во куќата цела година и сите да бидат здрави:

„Со твоето раѓање, Христе Боже, осветли ја светата светлина на спознанието Божјо, зашто во таа светлина оние што им служат на ѕвездите се научени да Ти се поклонуваат, Сонцето на правдата, и да Те спознаат од височините на истокот, Господи. слава Ти!“

Обичајот вели дека куќата денеска не се чисти бидејќи во православието Божиќ се слави три дена. А на третиот ден, 9 јануари, се празнува споменот на светиот архиѓакон и првомаченик Стефан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *