May 21, 2024

Возењето на дожд е ризично поради повеќе причини. Прозорците се замаглуваат, автомобилот помалку сопира, дупките стануваат „невидливи“, сообраќајот се забавува, сообраќајниот метеж се влошува, возачите уште понервозни…

Сепак, аквапланингот е особено опасен, бидејќи најчесто се случува при поголеми брзини, а во исто време може целосно да ја изгубите контролата над возилото, што значи дека последиците може да бидат катастрофални.

Што е аквапланинг и како се јавува? На гумата има „шара“ која е со таква форма што водата над која минува гумата се исфрла (истиснува) преку посебни канали. Квалитетните гуми со неистрошена „шарка“ можат да исфрлат навистина големи количества вода низ тие канали.

Меѓутоа, во некои ситуации, гумите едноставно не можат доволно брзо да ја истуркаат водата со која наидуваат, па меѓу гумите и асфалтот се формира слој од вода кој не може да избега и се однесува како најлизгав мраз.
Тогаш гумите целосно го губат контактот со асфалтот. Тоа се нарекува аквапланинг.

Со оглед на тоа што гумата повеќе не го „држи“ асфалтот, се може да се случи – од мало и кратко „лизгање“ настрана, до мало повлекување, до целосно губење на контролата. Што ќе се случи кога ќе се случи аквапланинг зависи од многу фактори.

Како да се реагира кога ќе се појави аквапланинг? Не паничете – тоа е многу важно. Без остро сопирање и спротивставување со воланот. Подигнете ја ногата од педалата за гас, но не премногу нагло. Ако сте на пат и нема дрифт, штом автомобилот доволно забави и тркалата стапат во доволен контакт со асфалтот, ќе можете да ја вратите целосната контрола.

За тоа време, цврсто држете го воланот во соодветната положба, односно во насоката во која се движи возилото.
Ако почнете малку да лебдите, бидете внимателни со спротивставувањето, бидејќи гумите може наеднаш да добијат влечна сила, што лесно може да доведе до многу посериозно нанос и губење на контролата на возилото.

Едноставно, тешко е да се даде универзален совет како да се однесувате при аквапланинг. Теоријата е една работа, но практиката е нешто сосема друго.

Многу е важно во тие моменти да внимавате да го држите автомобилот под контрола за случајно да не предизвикате судир, да не го оштетите вашиот и туѓ автомобил или уште полошо да не се повредите себеси и другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *