June 25, 2024

Сигурно сте виделе прекрасен украсен предмет плетен или конец со пердуви во продавниците и чаршиите. Тоа е ловец на соништата , но не е само украс, тоа е талисман кој има свое подлабоко значење и е вкоренет во античко верување.

Неговиот концепт потекнува од културата на Индијанците каде што постои верување дека воздухот ноќе е исполнет со добри и лоши соништа. Фаќачот на соништата бил направен да биде заштитен талисман кој се ставал над лулките или креветите на децата за да ги заштити од лоши соништа.

Се верува дека постојат две легенди за потеклото на ловците на соништата – едната е поврзана со племето Оџибва кое верувало во жени-пајаци – Асибикааши, нивните духовни заштитници кои ги штитат децата од злите сили.

Како што племето патувало и се движело, на нивниот заштитник му станало потешко да ги заштити. На овој начин е создаден фаќачот на соништата, за да ги фати сите лоши соништа во својата мрежа, а добрите да ги филтрира низ дупка, зрнце или некој украс во центарот на мрежата.

Добрите соништа потоа нежно ќе се разлеваат по пердувите на заспаното дете, додека заробените лоши соништа ќе бидат уништени наутро кога ќе ги допреат првите зраци на сонцето. Затоа фаќачот на соништата е направен од ткаени нишки кои имитираат пајакова мрежа и украсени со мониста и пердуви. Неговиот кружен прстен симболизира круг, т.е. дека животот се врти во круг, без почеток и крај.

Друга легенда доаѓа од племето Лакота. Според нив, фаќачот на соништата е создаден за да ги фати добрите идеи и да ги зароби во мрежа за да не се изгубат. Лошите идеи минуваат низ централната дупка и си заминуваат без да му наштетат на својот сопственик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *