July 18, 2024

Ела Роџерс боледува од спина бифида . ‘Рбетниот мозок не и е целосно развиен, па девојката е во инвалидска количка.
Болеста е дијагностицирана во 24-та недела од бременоста близнаци. За жал, сестрата на Ела починала во утробата. „Се плашев дека ќе ја изгубам и неа“, вели мајката Лејси Роџерс.

Детето има и развојен дефект – синдром Арнолд Кјари. Овој недостаток резултира со сериозни невролошки проблеми. Симптомот на болеста кај девојчето е недостаток на говор. Комуницира на знаковен јазик. Таа е и парализирана од градите надолу. И покрај овие здравствени проблеми, пријателите ја нарекуваат „најсреќното дете“.

Барби во инвалидска количка, Неодамна се појави уште една можност за дружење. И сето тоа е поради изненадувањата што ги направија милениците на Ела. Мама и тато и дадоа барбика која исто така користи инвалидска количка. Куклата стана нејзината омилена играчка.

„Ако некој има дете со посебни потреби, знае што значи тоа за него“, рече Лејси Роџерс во едно интервју.
Мател куклите се несомнено култни играчки, но една особено е од големо значење за девојката од Охајо.

Мајката на Ела и испратила на компанијата слики од нејзината ќерка како си игра со новата кукла, заблагодарувајќи им се што создале Барби што изгледа исто како нејзиното сакано дете.

Оваа Барби е исто како неа, според претставниците на компанијата, играчките треба да ја покажат „разновидноста на убавината“ и покрај тоа, да покажат не само поинаков изглед, туку и недостатоци кои не значат дека некој е полош поради нив.

А Ела? Нејзината радост што ја прими Барби зборува повеќе од илјада зборови. Девојчето сака да си игра со неа. „Оваа Барби е како неа. Дури и сопирачката на инвалидска количка играчка работи“, вели мајката на прекрасното девојче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *