July 15, 2024

Кога готвите храна како тестенини, зеленчук, јајца или компири, многу од микронутриентите како фосфор, азот и калциум се ослободуваат во водата.

Освен што го украсуваат вашиот простор , растенијата даваат многу здравствени придобивки. Со претворање на јаглерод диоксидот во кислород го подобруваат квалитетот на воздухот, а докажано е дека присуството на растенија позитивно влијае на впечатокот и чувството што се создава кај луѓето во просторот каде што живеат.

За да продолжат да ги имаат овие придобивки од нивните растенија, неопходно е да се надополнуваат во текот на зимата. Наместо ѓубрење, размислете за друга вода во која сте зготвиле зеленчук, компири или тестенини.

Според Кари Несвиг, која првично го пронашла овој совет во Расадникот Ист Ривер, малку вода за готвење можеби е она што им треба на домашните растенија за да блеснат во полн сјај.

Изладената, преостаната вода во која сте го зготвиле зеленчукот содржи хранливи материи кои се ослободуваат од храната за време на готвењето, а во зависност од тоа што јадете, може да ги наводнете растенијата со високо ценет фосфор, азот и калциум.

Кога готвите храна како тестенини, зеленчук, јајца или компири, многу од микронутриентите како фосфор, азот и калциум се ослободуваат во водата.

Затоа, откако водата ќе се олади, не само што ќе им обезбедите на вашите растенија фин пијалок, туку и растенијата малку ќе го надминат потребното ѓубриво од хранливите материи во водата, пишува Lifehacker.

На овој начин ги намалувате трошоците за вештачките ѓубрива, а патем максимално го искористувате сè што сте зготвиле. Во зависност од тоа колку растенија имате, може да заштедите многу.

Само не заборавајте да ја изладите водата целосно пред да ги наводнете растенијата со неа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *