May 18, 2024

Не забораваат само постарите, сигурно сте биле во ситуација или дури период кога заборавате повеќе од вообичаено. Понекогаш тоа се мали нешта, па не им придаваме преголема важност, а понекогаш тоа се големи работи кои не можат да останат незабележани или кои можат да остават трајни последици.

Сепак, постои начин да ја подобрите вашата меморија секогаш да знаете каде се работите, забележува психологот Нур Мубарак.

Одредете им посебно место во куќата и закачете нешто „светлосно“ на приврзокот, нешто што привлекува со боја, вели психологот. Посебно место за клучевите, според Мубарак, може да биде кука на влезната врата или кука што е закачена на ѕидот, веднаш до вратата, специјално за клучеви.

Ако го најдете клучот на друго место, само вратете го. По неколку дена ќе ви се појави навика и оваа акција ќе ви стане автоматска – објаснил психологот. Покрај тоа, продолжи психологот, помага и ако приврзокот е светкав или во светла боја, на пример, портокалова, црвена, жолта или други бои кои привлекуваат. А ќе помогне и гломазен синџир, истакнува д-р Нур.

Прво што треба да запомните е дека штом ја отклучите вратата и влезете во куќата или станот, ставете ги клучевите на ново одреденото место (заклучете се однапред одвнатре, доколку и тоа ви е навика и се чувствувате побезбедно). Бидете упорни во намерата да продолжите да ги ставате на одбраното место, без разлика дали сте расеан, па да завршат некаде каде што не ги очекувате. Само повторете ја акцијата и со текот на времето ќе стане рутина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *