June 19, 2024

Во фокусот на светската јавност се тажните сцени од Иран кои уште еднаш не потсетија на лошата положба на жената и недостигот на нивните права во таа земја. Иранките порано можеа да одат по улиците без хиџаб и да носат полиберална облека, како што се мини здолништа и шорцеви. Но, исто така, многу жени избраа да се облекуваат поконзервативно.

Во Иран, пред Исламската револуција во 1979 година , не постоеше строг кодекс на облекување како што е сегашниот, кој со закон бара од жените да ја покриваат косата и да носат скромна „исламска“ облека.
И како всушност се случи Иран да отиде од земја во која жените беа слободни да учат, па дури и да носат мини здолништа и тесни фармерки, во земја каде што беа осудени на апсење, па дури и на смрт доколку се осмелат да не носат хиџаб?

Во текот на 20-тите години на минатиот век, правата на жените почнаа да се оформуваат во Иран, образованието стана бесплатно и за момчињата и за девојчињата. Дозволен е и упис на жени на факултет. Дури и Иранската женска партија беше формирана во 1942 година, која активно се бореше за правата на жените.

На почетокот на 1963 година, жените добија право на глас на изборите , а заслугата за тоа му се припишува на Ашраф Пахлави , сестрата близначка на тогашниот шах на Иран, Мохамад Реза Пахлави . Исто така, старосната граница за брак беше поместена од 13 на 18 години, жените добија можност да поднесат барање за развод, можеа да се борат и за старателство над децата… До крајот на 70-тите години, неколку жени беа дел од иранскиот парламент, а стотици од нив имаа позиции во локалните совети. Иранките сочинуваат значителен дел од работната сила.

Кога станува збор за облеката , модерните патишта беа земени во 1936 година, кога претпоследниот шах на Иран, Реза Пахлави , спроведе контроверзна политика во тоа време – задолжително откривање на жените.

Уредбата е позната и како Кашф-е хиџаб и значеше укинување на сите видови исламски превези , па дури и машка традиционална облека. Шахот ги охрабрил Иранците да носат европска и западна облека, се со цел да се модернизира земјата и да се зголеми учеството на жените во општеството, инспириран од примерот на Турција. Сите жени од кралското семејство се облекуваа европско, играјќи активна улога во менувањето на општествената свест.

Промените беа воведени постепено за да се избегнат немири – првично само четири илјади од 6,5 милиони Иранки излегуваа во јавност без хиџаб, а тоа беа главно жени од високата класа, образовани во Западот. Сепак, не сите жени беа среќни да ја прифатат оваа промена – во длабоко традиционалното општество, многумина сè уште се држат до хиџабот .

Затоа, во 1936 година, неносењето хиџаб било прогласено за законска обврска , а на полицијата дури и било наредено физички да го отстрани од секоја жена кога ќе ја види како го носи на јавно место. Многу жени дури одлучија да не излегуваат од дома, а забележани се и неколку случаи каде жените се самоубиваат за да не мораат да го соблекуваат хиџабот.

Реза абдицирал од тронот во 1941 година , а неговиот син и наследник Мохамад Реза Пахлави решиле да го следат патот на компромисот – тој им дал на жените право на избор и тие можат да се облекуваат како што сакаат. Меѓутоа, и тогаш, чадорот, традиционалната женска облека во Иран, се сметаше за знак на заостанатост, досада и беше значајна пречка при искачувањето на социјалните скалила. Чадорот и хиџабот станаа белег на класа – најчесто го носат жени кои потекнуваат од конзервативни религиозни семејства со ограничено образование.

Во текот на 70-тите, хиџабот стана симболичен знак на противење на режимот на Пахлави и како таков, дури и работничките од средната класа почнаа да го носат доброволно, што не беше случај порано. Но, никој од нив не очекуваше дека револуцијата ќе им донесе враќање на задолжителното носење, ниту пак сакаа да поддржат таков закон.

Исламската револуција од јануари 1979 година промени се! Се вртеше околу една идеја: слобода. Тоа беше крвта што инспирираше огромен број жени да застанат и да покажат отпор кон шахот . Но, револуцијата беше изгасната веќе во февруари – паролите што го пропагираат исламот ги заменија знаците на демонстрантите, а жените на митинзите почнаа
да се замолуваат да ги покријат главите.

Потоа е во февруари истата година, Ајатолахот (највисоката верска титула во Иран) официјално ја презеде власта, револуцијата беше завршена и за неколку недели реалноста таму почна радикално да се менува.

Започна нападот врз малцинствата, политичката опозиција и правата на жените. Помалку од две недели по револуцијата, весниците почнаа да објавуваат најави за прослави што ќе се одржат на 8 март, Меѓународниот ден на жената. Но, на 7 март, со декрет беше донесен декрет дека жените мора да носат хиџаб во владините канцеларии, односно, како што рече тогаш иранскиот лидер Хомеини, тие не треба да влегуваат на работното место „голи“.

Она што требаше да биде прослава се претвори во масовни протести. Во Техеран, утрото на 8 март, десетици илјади жени се собраа пред канцеларијата на новиот премиер, додека уште 3.000 излегоа на протести во верскиот град Ком, каде што престојуваше Хомеини.Во следните шест дена, жените излегоа на улиците, учествувајќи во нивниот марш за слобода, борејќи се да ја вратат својата револуција. Контрадемонстрантите ги нападнаа по улиците со ножеви, камења, цигли, скршено стакло…

Во еден момент, женските протести се чинеше дека успеаја – само неколку дена по демонстрациите, контроверзните изјави на Хомеини беа повлечени. Но, овој прв масовен, колективен отпор кон Исламската Република стана последен. Пред почетокот на 80-тите, кога се засили репресијата на режимот врз опозицијата, имаше краток процут на женските здруженија на работните места, дури и женските комитети во политиката и автономните женски организации кои беа независни од која било партија.

Но, веќе по јули 1980 година, работите почнаа да се влошуваат – повторно беше одлучено дека жените мора да носат хиџаб . До 1981 година, стана задолжително за сите жени на возраст над 9 години да носат хиџаб. Следеа и други промени – родова сегрегација на работното место, училиштата, плажите и спортските манифестации и низа закони кои го регулираат разводот, старателството над децата, наследството, државјанството, сето тоа на штета на жените, секако.

Денеска состојбата во оваа земја, вечно поделена меѓу желбата за промени и модернизација и отфрлањето од нив, сите ја знаеме – тажна е, страшна и влева страв во коските.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *