June 17, 2024

Џад, кој има Даунов синдром, ја собирал целата своја заштеда од работата за еден ден да му даде на својот син светла иднина и да оди на факултет. Успеал во тоа, а синот му е благодарен што станал стоматолог и го работи тоа што го сака.

Честа заблуда за луѓето со Даунов синдром е дека тие не можат да имаат деца. Жените со Даунов синдром можат да раѓаат деца, а во исклучително ретки случаи мажите можат да станат и татковци. Џуд Иса, маж со Даунов синдром од Сирија, не само што добил дете со сопругата, туку и го воспитал да биде лекар.

Кога се родил синот на Џад, Садер, сите биле пресреќни, а со оглед на тоа дека тоа било прво дете, Џад вели дека малку го разгалеле.

Садер секогаш со задоволство се сеќава дека како дете се чувствувал многу сакан и дека неговиот татко поминувал време со него играјќи разни игри.

Џад ги вложи сите свои напори за да го оствари својот син да ги оствари своите соништа. Работел во мелница за пченица, па почнал да штеди пари за развојот на неговиот син. Тој направи се што е во негова моќ за да го издржува семејството, а според Садер, напорната работа и посветеноста на неговиот татко да му ја даде најдобрата можна иднина го инспирирале да стане лекар.

Мислам дека би бил многу помалку возбуден за животот и многу помалку страстен за тоа што го правам доколку го немав мојот посебен татко – напиша тој покрај фотографијата со својот татко.

Садер сега е стоматолог, една од најдобрите и најплатените професии во Сирија, а на среќата на Џад и нема крај.
Додека неговиот син сѐ уште студирал, Џад гордо им кажувал на луѓето: „Мојот син е лекар“.

Зборувајќи за мама и тато, Садер рече дека и покрај тоа што се заедно со децении, љубовта меѓу мама и тато сè уште е како да се венчале вчера. Совршено се разбираат. Сакаат да одат заедно на прошетки, а понекогаш само седат и разговараат со часови, пишува „Брајтсајд“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *