June 14, 2024

Веќе сите знаат дека Џеј немал лесен живот и дека бил како дете во дом, а неговиот пријател, исто така штитеник во оваа институција, Анастас Скакоски, ги сподели своите сеќавања за Џеј и периодот што го поминале заедно во Институтот. за образование на деца и млади во Вождовац .

Дојдов во домот две години пред него. Ниту тој, ниту јас не бевме во домот поради некакви прекршоци или проблеми со законот, туку по одлука на судот и Центарот за социјална работа. Значи, имаше многу деца од маргинализирани семејства, сиромашни – рече Скакоски и се потсети на Џеј од тој период.

Десетгодишно дете, послушно и мило на сите. Ги слушаше наставниците, имаше некои испади, нормално, но тие тоа го толерираа затоа што секогаш беше весел. Се сеќавам на една ситуација, ја повреди ногата и беше во гипс, па направи глупост и учителката сакаше да го тепа, а тој во таква состојба се качи на дрво.

Еднаш ме пострижија ќелав бидејќи не бев добар, а кога сакаа да му ја скратат косата на Џеј, тој рече: „Јас, сепак имам малку коса, што ќе стрижите кај мене?“ – изјавил Анастас.

Во Домот на Вождовац се снимаше филмот „Специјалното образование“, а според Анастас поради тоа снимање настанала песната „Недеља“:

Мојот учител Мирослав Симиќ го напиша сценариото. Но, Џеј, како и другите деца од ромска националност, не смееја да бидат статисти, не знам зошто. Во кадрите се појавиле и други деца од домот. Џеј бил многу повреден што мајка му не дошла да го посети.

Беше многу тажен и повреден. Еднаш, кога беше непослушен и не сакаа да го пуштат дома во сабота попладне, што беше обичај, на тој тажен начин ја испеа „Недеља, Ова подоцна го раскажа Марина Туцаковиќ и напиша маестрален текст за песната „Недеља“ – открива Скакоски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *