May 17, 2024

На територијата на националниот парк Тара моментално живеат и се движат околу 70 единки на кафеавата мечка, а една од нив ги изненади жителите на Бајине Башта кога се појави во населено место и никогаш поблиску се доближи до куќите и луѓето.

Ваков случај не се памети, а како што посочуваат надлежните се работи за поединец кој не е обележан.
Мечките можат да пешачат повеќе од 100 километри дневно, во зависност од нивната возраст. Иако сме во непосредна близина на Националниот парк, не се случило мечките да дојдат до самиот центар, како што беше случајот овде.

Најчесто се движат низ шумата и претпоставуваме дека имало нешто што го оттргнало од неговиот пат, па бил принуден да дојде во градот. Се случува да се уплашат од кучиња, или од истрел од ловечка пушка“, изјави за РИНУ Ранко Милановиќ, раководител на Информативната служба за националниот парк Тара.

Откако евентуално скршнала од својот пат и по грешка се спуштила во населено место, мечката се вратила во шумите Тара, кои се релативно блиску до нејзиното природно живеалиште. Движењето на кафените мечки на Тара будно се следи веќе 15 години, со помош на сателитски јаки, а досега над 20 поединци добиле јаки, кои за сето ова време дадоа грст исклучително важни информации.

На овој начин утврдивме дека многу се движат. Порано се случувало помладите мечки во потрага по сопствен простор за живеење да патуваат и до 60 километри дневно, а некои за 9 месеци да поминат и по 1.800 километри. Кога е убаво времето знаат да ја препливаат Дрина, да пешачат околу 270 километри до Зеница и да се вратат во природното живеалиште – рече Милановиќ.

Иако многумина се плашат да ги сретнат, мечките многу ретко или речиси никогаш не ги напаѓаат луѓето прво. Тие не ги доживуваат како плен, туку се плашат од нив и избегнуваат конфликти.

Доколку поминувате низ шумите на Тара, дефинитивно ви е потребна доза на претпазливост, но поголема е веројатноста да ве удри гром отколку да ве нападне мечка. Популацијата на кафени мечки на нашата територија расте, бидејќи овој вид е заштитен и ловот е строго забранет. Живеат во сите делови на Тара, во кањонските делови на Дрина, во шумскиот предел, во Митровец – вели Милановиќ.

На оваа планина досега беше уловена и обележана најголемата единка на кафеава мечка. Шумскиот џин тежи 246 килограми, има десет години и го добил името Александар по познатиот војсководец Александар Македонски. Освен по големината, посебна е и затоа што прва е означена со јака која има камера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *