May 16, 2024

Пристапот до Света Гора на жените им бил забранет пред повеќе од илјада години – не смеат да се приближуваат на 500 метри од брегот.

Света Гора (Атос) е планина и полуостров во североисточна Грција и важен центар на православниот монашки живот. Има автономна државна структура во рамките на Република Грција. На Света Гора има 20 манастири под директна јурисдикција на Вселенскиот патријарх од Константинопол (Истанбул).

Иако Света Гора е законски дел од Европската унија, како и остатокот од Грција, Монашката држава Света Гора и нејзините институции имаат посебна јурисдикција, што беше потврдено кога Грција се приклучи на Европската заедница (претходникот на Европската унија). Ова им овозможи на властите на оваа монашка држава да го регулираат слободното движење на луѓе и стоки на нејзината територија, односно да дозволат влез само на мажи.

Наводно, забраната се протега и надвор од човечкиот свет, па присуството на женски домашни животни е забрането и на Света Гора.

Има само два исклучоци – мачки (кои ловат глувци и на тој начин ја чуваат храната, како и древните списи пронајдени во манастирските архиви) и кокошките (кои несат јајца чии жолчки се користат за правење бои што се користат во иконописот).

Зошто Света Гора е забранета за жени? Всушност, постои само легенда за тоа зошто Света Гора е забранета за жени. Според неа, Богородица еднаш отпловила таму со светиот апостол Јован кон Кипар кога настанала голема бура. Тоа ги принудило да слетаат на Атос, во близина на сегашното пристаниште на манастирот Ивирон.

Богородица излезе на брегот и воодушевена од убавината, благослови и го замоли Исус да и го даде полуостровот. Тогаш се слушна глас: „Ова место нека биде ваше наследство и ваша градина, рај и спасението за оние што бараат спасение“.

Едно од верувањата е дека Богородица не можела да оди на Кипар кога сакала, па затоа останала на Света Гора.
Од тој момент Света Гора е посветена на Богородица и затоа таму не смеат други жени.

Затоа Света Гора ја нарекуваат и Градина на Богородица и таа е единствената претставничка на жените на тоа место.
Друго објаснување вели дека Света Гора е место каде што живеат само машки монаси и дека на жените им е забрането да влегуваат за да не ги искушуваат и да ги оттргнат нивните мисли од нивните мисии.

На пример, до 11 век на полуостровот се толерирало присуство на овчари, а потоа вселенскиот патријарх строго го забранил нивното присуство.
Причина? За овчарите често се знаело дека ги предизвикуваат и вознемируваат монасите, па се случувало поради тоа манастирите да загубат монаси.

Околу 2.500 монаси живеат на Света Гора во пештери, колиби или во некој од 20-те манастири. Забраната од 10 век беше наједноставниот начин да се обезбеди целибат.

Србинка која стапнала на Света Гора. Српскиот Хиландар е единствен меѓу манастирите на Света Гора затоа што, според легендата, Богородица му дозволила на цар Душан да ја донесе својата сопруга царицата Јелена на ова место за да се спаси од чумата.
Но, од почит кон светилиштето, царицата всушност останала во Хиландарското пристаниште Хрусија, а на копно ја носеле во носилка за да не стапне на земја и да не го прекрши законот.

Казни за прекршителите на забраната. Исто така, во 1953 година, Гркинката Марија Поименду, маскирана во маж, дошла на Атон и таму поминала три дена, по што Грција донесе закон со кој на жените им се забранува да одат на Света Гора и пропишува казна затвор од 12 месеци за оние кои го прекршуваат.

Неодамна, правилото беше прекршено кога украински шверцери оставија четири Молдавки на Атос во 2008 година, кои беа накратко приведени од полицијата, но помилувани од монасите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *