May 21, 2024

89-годишна жена дошла на каса за да си ги плати намирниците, не знаејќи што ќе се случи со неа и кој ќе и дојде на помош.

Кога кредитната картичка на бабата била одбиена во продавницата, непознатиот ја платил сметката и за возврат побарал само молитва. И сега семејството на 89-годишната Мерилин Отингер сака да го најде „ангелот“ кој покажал такво сочувство.

89-годишната Мерилин Отингер се придружила на група постари лица кои бегале до самопослуга. Нејзиниот сопруг неодамна починал и ова беше едно од ретките излегувања без помош што таа ги правеше оттогаш.

Мерилин внимателно ги избирала предметите што и се потребни, а потоа се приближила до касата за да ги плати. И тогаш се случува нешто сосема неочекувано!

Кредитната картичка е одбиена. Вдовицата ѝ го дава на касиерот единственото платежно средство. И кога кредитната картичка беше одбиена.

Оваа кредитна картичка е единствената што таа и нејзиниот сопруг ја имаат. Меѓутоа, проблемот е што картичката е на името на покојниот сопруг на Мерилин. И по неговата смрт, без знаење на неговата вдовица, банката ја откажала картичката.

„Беше“, вели ќерката на жената, Марги, „збунета, зашеметена, засрамена. И овој човек ја спаси“.
Зад Мерилин стоеше потполен странец. Но, овој човек се приближува, велејќи: „Не грижи се. Јас ќе се погрижам за вашите намирници“.

Без двоумење, мажот платил сметка за купување од 109 долари за жената чија кредитна картичка била одбиена. И колку и да се обиде, благодарната баба не може да ги добие информациите за контакт на странецот за да може подоцна да му ги надомести трошоците.

„Таа се обиде да го дознае неговото име“, вели Марги, „но тој рече „Не. Само моли се за мене’“.
И странецот си замина задоволен од своето добро дело.

Чинот на љубезност ги инспирира другите. Слушањето за овој неверојатен чин на љубезност длабоко го трогна семејството на Мерлин Етингер, како и другите клиенти кои беа сведоци на доброто дело.

Семејството на Мерилин очајно го бара добриот Самарјанин кој дошол на помош. И тие веќе го исполнија неговото барање со тоа што му кажаа неколку молитви.
„Се обидуваме да го најдеме“, вели Марги Отингер. „Дури и ако не сака да излезе, се надеваме дека знае дека сме неверојатно благодарни.

Може да биде непријатен и вознемирувачки момент кога нечија кредитна картичка е одбиена. Но, благодатта и сочувството што ги покажува овој странец нè потсетува дека има уште многу добрина на овој свет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *