February 23, 2024

Верувале или не, волнените чорапи носат со себе многу поголеми здравствени придобивки отколку што можеме да замислиме. Волнените чорапи одамна се предмет на историјата и традицијата на старите народи, па до денес се во употреба, сосема различни и попрактични, поевтини, но далеку понездрави од оние од старата волна.

Волнените чорапи не само што се направени од целосно природен материјал, туку овој материјал со себе носи многу поголеми здравствени придобивки отколку што може да се замисли. Како спиењето во волнени чорапи влијае на нашето тело? Со читање на овој текст, можеби ќе сакате да добиете барем еден пар за оваа намена.

Кога одиме да спиеме во волнени чорапи, нашето тело има способност да воспостави правилно тело, термичка регулација во текот на ноќта и на тој начин се воспоставува хармонија во меѓусебното функционирање на мозокот и другите делови од телото.

Волнените чорапи ја стимулираат циркулацијата на крвта во нозете, што е многу важно бидејќи циркулацијата во периферните делови на телото може да биде значително послаба од она што би можело да се нарече здраво.

Според традиционалната кинеска медицина, носењето волнени чорапи го поттикнува правилниот проток на животната енергија, која кинеските експерти ја нарекуваат енергија Чи, и спречува таа енергија да замине неповратно во нашите нозе.

Спиењето во волнени чорапи ни помага да заспиеме побрзо. Статистиката вели дека заспивате со волнени чорапи 15 минути порано отколку без нив. Пријатното чувство на топлина на стапалата, кое го нанесуваат волнените чорапи, ја спречува појавата на ноќно потење и топли бранови кај жените во менопауза.

Волнените чорапи помагаат да се задржи нивната природна влажност на стапалата, особено во текот на зимата, а тоа го спречува сушењето и пукањето на кожата на стапалата, особено ако нанесеме малку хидратантна крема на стапалата пред спиење.

Ако звучи лудо да се спие во волнени чорапи во текот на летото, веднаш следи уверување. Верувале или не, волната е одличен изолатор, па затоа е пријатно да се спие во волнени чорапи во текот на летото, бидејќи тие нè загреваат во зима, а лади во лето.

Во волнените чорапи не само што нема да имате проблеми со потење на стапалата, туку имаат и антибактериско дејство што ја исклучува појавата на бактериски, па дури и габични инфекции на стапалата. Кога станува збор за спиење во волнени чорапи, единственото нешто на што треба да внимавате е да избегнувате да носите чорапи кои сте ги носеле во текот на денот под чевлите.

Дефинитивно треба да следите редовна хигиена на стапалата, што значи дека треба добро да ги миете и исушите стапалата пред спиење.

Изборот на бојата на волнените чорапи зависи од вашиот моден вкус, бидејќи е важно да бидете во кревет во свој стил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *