February 26, 2024

Секој од нас понекогаш се прашува колку нашите постапки влијаат на другите и како тоа ќе ни биде вратено . Оваа приказна може многу да ви помогне во тој поглед.

„Учителе, сè ми изгледа толку комплицирано “, се пожали еден ученик. „Гледам дека кармата и реинкарнацијата одат рака под рака, но кога ќе помислам на сите оние дејства што сум ги направил во само еден живот , и кога ќе ги помножам Бог знае со колку животи, се згрозувам. Интеракцијата на причината и последицата мора да биде речиси бескрајна “.

Мудра приказна која ве ослободува од грижи: Изгледајте како столар!
Да се согласи учителот, „додека некој се обидува да ја реши кармата во надворешниот свет. Една желба води кон друга , и така до бесконечност. Секоја желба мора да се исполни и секоја акција мора да се изврши до крај. .

“Дури и тривијални желби ?” продолжи ученикот збунет. „Што ако можеби во одреден момент сакав да јадам сладолед ?
„Дури и тоа“, децидно одговори учителот. „ Целата енергија што ја испраќате, без разлика колку е слаба, мора да ви се врати со текот на времето “.

Ученикот во очај ги крена рацете . „Тогаш сè изгледа целосно безнадежно ! Тоа е како да се обидувате да ги смирите брановите на океанот!“

„Тоа е тешка работа , се согласувам“, одговори наставникот. „Меѓутоа, не е толку тешко како што изгледа. Запрашајте се: Што е она што предизвикува бранови воопшто да се појават? Ветер. Без ветер, површината на океанот автоматски станува мирна. Слично, кога бура од илузија се смирува во умот, автоматски се смируваат брановите на дејствување и надворешните реакции.

Значи она што треба да направите е да ги смирите брановите на вашиот ум со длабока медитација , а потоа во медитација за да се ослободите од свеста за егото. Кога ќе престанете да се гледате себеси како причински фактор, брановите на илузијата може да продолжат да се креваат и паѓаат однадвор , но тие повеќе нема да имаат никакво влијание врз вас“.

„Дали би помогнало “, праша студентот, „доколку целосно престанам да дејстувувам?
“Ајде, само обидете се!” наставникот се насмевна. „Ќе видите дека едноставно не е можно да престанете да дејствувате. Дури и одлуката да престанете да дејствувате би била форма на проектирање на егото нанадвор ; затоа тоа би било еден вид акција.

„Еднаш сретнав човек кој беше парталав, облечен во валкани партали и му реков: „Зошто се облекуваш така? Не си толку сиромашен за да немаш ништо друго.“ Тој гордо рече: „Се откажав од се.“ На тоа му одговорив: „Напротив, се приврзавте, само на поинаков начин – за нередот.

Приказната нè учи дека никој не може да избегне акција – карма, со други зборови – со тоа што ќе престане да дејствува. Но, она што се препорачува е правилно дејствување во согласност со нашата позиција – надвор од одговорност, без приврзаност, без желба за плодовите на трудот. Значи, ако се однесувате така, постепено се ослободувате од приврзаноста кон кармата .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *