June 19, 2024

Замислете соба во куќата во која секојдневно ставате различни предмети.
Ако ги распоредите по редослед што го знаете, тогаш кога ќе ви требаат полесно ќе ги најдете. Во спротивно, ако ги вметнувате без ред, тогаш токму кога ќе ви требаат, ќе треба подолго време да ги најдете.

Медицинските експерти велат дека истото е и со мозокот. Ако има ред во него, полесно ќе ги запомниме податоците што ни се потребни во одреден момент.
Мозокот памти сè, дури и она на што само ќе погледнете, па кога организирано ќе се „вметнат“ информации во него, како во аптека каде точно знаете каде е сè, тогаш ќе се запамети речиси веднаш – објаснуваат медицинските експерти.

Секој може да чита побрзо, подобро да се сеќава и да се сеќава на она што го прочитал, да учи поефикасно и побрзо, а во исто време успешно да ги интегрира сите информации во системот на знаење.

Може, бидејќи човечкиот мозок е совршен биокомпјутер, многу помоќен од кој било компјутер. Проблемот е единствено во фактот што на повеќето луѓе никогаш не им било покажано како да меморираат на лесен, ефикасен и забавен начин.

Не постои такво нешто како лоша меморија, постојат само лоши методи за паметење. Повеќето имаат здрав мозок и сите можат да развијат совршена или речиси совршена меморија. Професорот Вајлдер Пенфилд, канадски неврофизиолог и неврохирург, го докажа тоа во средината на минатиот век.

Мозокот користи 12 мемориски принципи и четири типа меморија (краткорочна, долгорочна, работна и фотографска меморија). Откако ќе се научат принципите и начинот на кој функционира меморијата, следи учењето на техниките за меморија. Токму овие техники можат да се совладаат на семинари, со помош на литература или со помош на членовите на семејството кои се добри во тоа. Моќта на мозокот, како што е наведено од мнозинството водечки медицински експерти од областа на неврологијата, е зачувана со секојдневни вежби за развој на интелигенција и меморија.

Добар и докажан начин за подобрување на меморијата е да играте друштвени игри како што се шах, судоку, карти, домино и одредени видео игри достапни на Интернет. Дури и решавањето на крстозбори е добар ментален тренинг. Сите овие игри ќе ве натераат да се движите и да размислувате однапред, без оглед на возраста. Освен тоа, научниците тврдат дека секојдневното подобрување на меморијата и високиот коефициент на интелигенција може да го спречат почетокот на ментални нарушувања како депресија и шизофренија.

Постојаната ментална активност може да помогне и во борбата против деменција и други дегенеративни болести, бидејќи ги стимулира младите клетки во мозокот и помага во развојот на нови церебрални нервни клетки, со што се намалува ризикот од болести како Алцхајмерова или Паркинсонова болест.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И ИСХРАНА. Физичката активност како и правилната исхрана се корисни за подобрување на меморијата, советува Бранислава Маричиќ.
Верувам дека најдобри лекови за помнење се чистиот воздух, здравата храна и физичката активност. Секојдневните вежби како 45 минути брзо одење, кои малку го забрзуваат пулсот и го стимулираат протокот на крв, се една од физичките активности кои придонесуваат за подобра меморија.

Престојот на свеж воздух (најмалку 40 минути) е уште попожелен, бидејќи се вдишува кислород, кој е најважната „храна за мозокот“. Од друга страна, важна е и правилната исхрана. Добро е мозокот да се „храни“ со квалитетни шеќери, а најдобри се оние од свежо овошје и коскесто овошје како што се оревите и бадемите. Но и не треба да претерувате, 4-5 ореви дневно се сосема доволни. Јадете и храна богата со железо. Избегнувајте алкохол бидејќи го дехидрира телото, што ја слабее способноста за концентрирање.

Подобрете ја концентрацијата. Добрата концентрација е предуслов за добра меморија и вели дека секојдневно има вежби за подобрување на концентрацијата.

Една од наједноставните такви вежби, за оние кои, на пример, пишуваат со десната рака, е да пишуваат зборови од десно кон лево со левата рака и потоа да го напишат истиот збор под нив како неговиот одраз во огледалото. Обратно важи за левучарите. Друга вежба за подобрување на концентрацијата е да се запамети редоследот на облекување и да се промени воспоставениот начин.

Фотографска меморија. Децата имаат карактеристична фотографска меморија, но таа постепено се губи како што растат. Совршената меморија им се припишува на оние кои ја задржале по 12-годишна возраст. Фотографската меморија е ретка и се јавува кај помалку од 10 проценти од населението. Меѓу познатите луѓе кои ја развиле оваа форма на меморија се Никола Тесла, Алберт Ајнштајн и Леонардо да Винчи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *