June 16, 2024

Хипертензијата е болест која го погодува секој втор. Лекарите велат дека главните причини зошто вашата болест не се држи под контрола се нередовната терапија, стресот и несоодветната исхрана.

Кардиолозите и нутриционистите постојано предупредуваат за храна која долгорочно му штети на здравјето со затнувањето на крвните садови и зголемување на ризикот од хипертензија. Истовремено, тие советуваат менито да се збогати со храна која е добра за здравјето и го намалува крвниот притисок.

Доколку нема потреба од терапија, која ќе ја дијагностицираат лекарите, можете да пробате древна кинеска техника која го намалува крвниот притисок буквално за пет минути и без лекови.

Лу Хансен, доктор на московскиот фудбалски клуб „Спартак“, објасни дека во кинеската медицина една работа е најважна, а тоа е правилниот проток на крв во мускулите и ткивата.

Доколку крвта стагнира во некој дел од телото, тогаш тоа место станува „ризично“ за развој на болеста. Проблемот се решава со овозможување проток на крв во проблематичната област и овозможување на телото да заздрави. Масажата може да помогне во ова, особено две точки.

Првото место што треба да се „третира“ е всушност линијата што оди зад ушната школка сè до средината на клучната коска. Оваа линија не смеете да ја притискате, ниту силно да ја масирате, бидејќи тоа може да предизвика спротивен ефект. Треба нежно да го „галите“ со лесно движење на раката од врвот до дното, едвај допирајќи го со врвовите на прстите. Повторете го ова 10 пати на едната страна, а исто време на другата страна на увото и клучната коска.

Вториот регион се наоѓа на лицето, на ниво на ушната школка, точно половина сантиметар од увото и во првиот дел кон носот. За разлика од претходната „точка“, оваа треба да се масира малку посилно, по една минута од двете страни. Заокружете силно со врвовите на прстите, но не до болка, важно е да почувствувате како вршите притисок на одредена точка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *