May 16, 2024

Марта Милс од Лондон, која нејзините родители ја опишаа како „светла, здрава, ентузијастичка“, беше првото дете што почина во болницата „Кингс колеџ“ (KCH) од повреда на панкреасот што ја доживеа кога падна од велосипедот на одмор, пишува Блиц.

Таа беше префрлена во болница во јужен Лондон бидејќи е еден од трите национални центри за деца со траума на панкреасот. Истрагата во Одделот за судска медицина во северен Лондон откри дека се пропуштени неколку можности Марта да се испрати на интензивна нега, што веројатно би и го спасило животот, пишува Блиц.

Во емотивната изјава на сведок прочитана низ солзи, мајката на Марта, Меропе, уредничка во Гардијан, рече дека откако нивната ќерка се заразила со инфекцијата на 21 август минатата година, таа и нејзиниот сопруг, Пол Лејти, изразиле загриженост за влошената здравствена состојба на Марта неколку пати, но лекарите се обиделе да ги убедат дека грешат.

Симптомите беа опасни. Таа рече дека симптомите на нејзината ќерка првично вклучувале висока температура, дијареа и низок крвен притисок. На 25 август, Марта почнала обилно да крвари преку цевка вметната во надлактицата и преку дренажна цевка. Во својата изјава, Милс рече дека експлицитно ги изразила своите стравови дека Марта ќе претрпи септичен шок за време на викендот.

На 29 август, Марта имаше висока температура, низок крвен притисок, забрзано срце и осип, што помладиот доктор погрешно го дијагностицираше и покрај загриженоста на Милс дека е предизвикана од сепса.

Марта дури следниот ден беше примена на педијатриската интензивна нега. Чувствував голема вознемиреност за сите симптоми на Марта, а особено што би можеле да значат кога ќе се соберат и разгледаат во круг, тие не добија соодветно препознавање, изјави Милс на суд.

Двајца консултанти на KCH вклучени во грижата за Марта рекоа на истрагата дека таа требало да биде во кревет со висока интезивна нега – каде што прегледите на критична нега се рутински – наместо во одделението “Rays of Sunshine” за деца со проблеми со црниот дроб и други болести, долго пред тоа на крајот беше префрлена на интензивна нега.

Нејзината мајка во својата изјава рече дека е зачудена што ниту еден член на тимот за интензивна нега никогаш не бил повикан да ја прегледа Марта во Rays of Sunshine.

Знаеме дека сепсата е непредвидлива и дека септичкиот шок може да се случи ненадејно, со катастрофални резултати. Така, ние едноставно не разбираме, и никогаш нема да разбереме зошто е прифатен пристапот „без ризик“… Поради нејзиното крварење, секогаш ни изгледаше очигледно дека нејзината ситуација стана исклучителна.

Да беше претходно префрлена на интензивна нега… Професорот Вилијам Бернал, кој изготви извештај за сериозен инцидент за смртта на Марта за KCH, рече дека имало најмалку пет случаи каде што таа требало да има преглед на критична нега. Тој напиша дека шансите за преживување на Марта „ќе беа многу зголемени“ доколку таа беше примена на итна медицинска помош порано.

До моментот кога Марта беше префрлена на одделот за детска интензивна нега на 30 август, таа претрпе септичен шок и беше „екстремно лошо… и не реагираше на интервенциите“.
Не беше префрлена на интензивна нега како што требаше. Сите докази што ги слушнав се сведуваат на тоа. Мислам дека веројатно ќе преживееше доколку беше префрлена на интензивна нега.

Мајката неутешна.. Лекарите препишаа антибиотици и рекоа дека ќе се ослободат од инфекцијата во рок од 72 часа.
И дадовме пакети со мраз за нејзината температура и шишиња со топла вода за болки во грбот. Таа ќе појдеше во ходникот за да застане под отворот за климатизација, фрлајќи ја главата назад за да го почувствува напливот на студ на нејзиното лице. Ја ставив раката околу нејзините рамена за да ја вратам во кревет, рече нејзината мајка и продолжи:
Додека лекарите знаеја дека има сепса, никогаш не го употребуваа тој збор кога разговараа со Пол или со мене – само „инфекција“. Би сакал да го сторат тоа, бидејќи тогаш ќе знам повеќе. Ми кажаа само дека „способностите за коагулација на Марта се малку намалени“ што е „нормален несакан ефект на инфекцијата“.

Секогаш кога ја искажував мојата загриженост, тие ме смируваа, а особено грубо се разубедувавме кога деловниот шеф на консултантскиот тим му рече на Пол во саботата наутро:
Вака е со оваа повреда – инфекциите доаѓаат и си одат.

Но, треската на Марта продолжи и подоцна, кога се обиде да стане, почувствува многу несвестица и вртоглавица. И, сега ни изгледа неверојатно, но ниту Пол ниту јас не знаевме дека интензивната нега е вистинското место за Марта. Не знаевме доволно да се расправаме, да инсистираме таа да биде префрлена таму. Така, не успеавме да ја исполниме најосновната должност на родителите – да го заштитиме нашето дете кога тоа беше во опасност. Засекогаш ќе се чувствувам виновна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *