February 26, 2024

Иако ни се чини дека можеме да измиеме се што може да собере во барабанот во машината за перење, експертите го тврдат спротивното.

Машините за перење ни го олеснија животот и без нив функционирањето е незамисливо. Во нив переме буквално сè: облека , алишта, постелнина, односно сè што може да собере капацитетот на барабанот. Сепак, експертите предупредуваат дека треба да се биде внимателен бидејќи современите машини имаат голема брзина на центрифугирање, до 1200 вртежи во минута.

Ова може да биде проблем ако содржат тешки предмети. Она што не треба да го ставате во машината за перење се килимите за бања.

Проблемот е што патосниците за бања апсорбираат толку многу вода што на крајот завршуваат многу потешки отколку што може да издржи машината. Имено, современите машини имаат многу поголема брзина на центрифугирање од машините направени порано, до 1200 вртежи во минута.

Центрифугите со поголема брзина создаваат голема сила ако има тешки предмети во барабанот, а таа зголемена тежина ја оштетува машината“, објасни Скот Флинт, стручен техничар за поправка со 30-годишно искуство во бизнисот. Тој истакна дека перењето на патосниците во машината резултира со затнување на одводната пумпа и одводниот канал и пукање на лежиштето.

„Патосниците за бања често имаат гумена подлога која се расипува за време на циклусот на перење. Малите парчиња гума ја блокираат пумпата за одвод со затнување на моторот и одводот. за време на миењето“, рече тој.е Флинт.

Тоа што не е паметно да се мие подлогата во машината за перење, не значи дека таа мора да е валкана. Наполнете ја кадата со топла вода, додадете малку детергент и измијте ја со рака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *