May 17, 2024

Повеќето луѓе веруваат дека редовното четкање на забите е основен предуслов за одржување на оралната хигиена

Сепак, стоматолозите истакнуваат дека многу е важно и она што го правите по миењето на забите. Иако темелното плакнење по четкањето е вообичаена практика, тоа всушност може да ги намали здравствените придобивки за вашите заби.

Д-р Едмонд Хјулит, советник на Американската стоматолошка асоцијација и професор на UCLA, вели дека не треба да ја плакнете устата со вода по четкањето. А причината е што пастата за заби содржи флуор, важна состојка која помага да се направи емајлот поцврст и поотпорен на киселините кои предизвикуваат расипување на забите.

Професорот по стоматологија додава дека избегнувањето плакнење значи дека флуоридот од пастата за заби го оставате долго време во устата.

Хјулит исто така советува да почекате најмалку 15 минути по четкањето за да пиете какви било течности. Експертот посочува дека не треба да се грижите за силниот вкус на пастата за заби, кој останува во вашата уста поради недостигот на плакнење. Тој објаснува дека вашата плунка природно ќе ја измие пастата за заби, па нема да ја мирисате цел ден.

Ако сега се прашувате дали цел живот погрешно ги миете забите, нема потреба од паника. Стоматологот тврди дека се додека редовно се четкате два пати на ден најмалку две минути, флуоридот ќе остане во вашата уста за да ги заштити забите. Хјулит верува дека идејата за без плакнење е само дополнителен чекор за да се направи флуорот уште поефикасен.

Да исплакнете или да не исплакнете?- Ако обично немате кариес, треба да продолжите да користите паста за заби со флуор.

Одлуката да се плакне или да не се плакне по четкањето веројатно нема да направи разлика. Од друга страна, за оние кои се борат со расипување на забите, веројатно е подобра одлука да не се плакне – заклучува Хјулит

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *