June 25, 2024

Никола Роквиќ, кој неодамна го загуби својот татко, големиот пејач Маринко Роквиќ, си ја отвори душата и призна дека утеха во болката ја нашол во верата.

Како што рекол, во еден момент од животот размислувал дури и да се замонаши, во што неговата сопруга дури и го поддржувала.

Колку е посветен на верата, а колку верата му враќа, го почувствува на своја кожа, кога Бојана и тој размислуваа да се разведат.

Пет години живееме на релација Србија-Америка. Таа страда од мојата работа овде, нејзината таму, па има кавги во врската. Рековме во еден момент дека ќе раскинеме. Ми беше тешко, а се мачевме многу. Потоа повторно ми се појави тоа чувство на убавина.

После сфатив дека тоа е благодет. Внатрешен глас ми рече да продолжам да го читам Новиот завет. Го отворив Евангелието по Лука, раѓањето на свети Јован Крстител. Ја најдов на Централните гробишта. Одам таму и таму е кошулата на Света Петка.

Два петока отидов да пеам со луѓе во црква. Се молев пред иконата на Света Петка и Свети Јован, Бог да ме спои мене и Бојана, да ја немаме веќе таа дистанца. Не знам зошто тогаш реков: „Боже, би сакал Бојана да е трудна, да се собереме на едно место и повеќе да не се разделуваме“.

Во еден момент реков дека Бог постои само ако Бојана е бремена. Таа подоцна доаѓа од Америка и ми дава подарок. Додека го земав, под подарокот ми подари и тест за бременост. Тогаш бев шокиран! Не можев да кажам ни збор. Значи, Господ постои, а од друга страна ми се исполни големата желба.

После неколку дена Бојана ми кажува дека сонувала жена во црно, дека дошла да и каже да не се грижи и дека се ќе биде во ред. Тогаш и кажав дека е Света Петка. Леона подоцна ни се роди на денот на Света Петка, а се крсти на денот на Света Петка Српска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *