June 16, 2024

Јајцата се храната која најчесто ја консумираме за појадок или вечера, со пржена сланина и можност да се приготвуваат на различни начини, тие се омилен и најпрактичен оброк кој може брзо да се подготви меѓу луѓето ширум светот.

Здравствени придобивки од јајцата. Некои веруваат дека јајцата се добра форма на превенција од развој на болести бидејќи го зајакнуваат имунолошкиот систем кој се бори против вируси и инфекции. Многумина тврдат дека секојдневното консумирање јајца не е здраво, но тоа не е точно.

Единствената вистина е дека треба да бидете умерени. Имено, јајцата претставуваат најчест облик на протеин (белки) кој е корисен за организмот и слабеењето, а за нормално ниво на холестерол не треба да јадете повеќе од две јајца дневно – опасностите од холестеролот се кријат во жолчките . Едно јајце содржи околу 212 мг добар холестерол, кој помага во регулирање на нивото на лошиот холестерол.

Жолчките од јајце се исто така богати со лутеин и зеаксантин, два антиоксиданси кои го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација. Јадете јајца и нема да имате проблеми со видот во староста. Сепак, треба да се погрижите да не им е истечен рокот за да избегнете здравствени проблеми. Поради оваа причина, американското Министерство за земјоделство (USDA) советува дека е неопходно да се заштитите и да проверите дали јајцето е расипано пред да го јадете.

Еве што ќе открие дека треба да ги фрлите…Промени во бојата на белките
Ако белката добила бисерна или розова нијанса, веднаш фрлете го јајцето, советуваат експертите од USDA. Промената на бојата, колку и да е суптилна, може да укаже дека се работи за расипана храна предизвикана од бактеријата Pseudomonas, која е најчесто одговорна за расипување на оваа храна, но и за труење со храна, велат експертите.

Оваа бактерија создава пигмент во белката, па доколку забележите дека белката ја нема бојата што ви е позната, фрлете ја – советуваат стручњаците од Центарот за безбедност.
Псевдомонас бактериите може да предизвикаат промени

Покрај боите што ги наведовме, едно истражување тврди дека оваа бактерија предизвикува и други видливи промени. Значи, може да се работи за промена на мирисот, а и белките да добијат зеленикава боја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *