May 16, 2024

Билкарот Невен Царин препорачува билки кои секој треба да ги има во својата домашна аптека бидејќи делуваат терапевтски, а еве кои лековити билки ги има секогаш во домашната аптека:

Во мојата домашна аптека секогаш сакам да имам лековити билки за силно зајакнување на имунитетот, како имела и невен. Во многу научни студии е докажано дека луѓето кои имаат силен имунитет се спротивставуваат на нападите на современите бактерии и вируси, како во денешaта необична доба. Луѓето кои не се разболуваат имаат едно нешто заедничко – нивниот имунолошки систем успешно ја спречува инфекцијата да го преземе телото.

Освен билки за зајакнување на имунитетот, сакам да имам и билки за чистење на крвта – коприва и глуварче за чистење на црниот дроб. Ако покрај овие билки во смесата додадеме мајчина душица, ртањски чај, рузмарин или лаванда, опфативме широк опсег на одбрана од вируси и бактерии, како и чистење на белите дробови и дишните патишта.

За чистење на белите дробови, го обожавам и растението белодробно млеко (Pulmonaria officinalis), кое го берам во планините, а чие име само кажува за што се користи со векови. Освен билки во вид на чаеви, често користам и билни капки кои се концентрат на билки и имаат десет пати посилни ефекти од чаевите.

Покрај чаеви и билни капки, во мојата домашна аптека имам еден интересен производ кој сосема случајно го направив додека правев механичка заштита за пациенти со алергиски заболувања, имено капки за нос на база на масло.

Маслото е мрсно и долго ни останува во ноздрите и механички ги блокира сите алергени кои влегуваат во крвотокот преку носот, но со додавање на етерично масло од бор добиваме доживување на боровата шума, а со додавање на еукалиптус нашиот ноздрите се шират и го олеснуваат дишењето, додека нането малку не лади.

Со тој препарат, покрај механичката заштита на организмот од алергени, постигнав интересен ефект – кога ќе го испуштиме маслото во ноздрата, тоа останува таму подолго време, обезбедувајќи ни природно вдишување, како да сме во чиста и недопрена природа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *