May 16, 2024

Меките дамки покажуваат дека јаболкото е презрело и повеќе не е свежо за јадење

Септември и октомври се најдобро време за уживање во јаболката , па веќе можевме да се потсетиме како да ги чуваме, за да останат вкусни неколку дена.

Совршено зрелите јаболка немаат флеки и јами и се цврсти на допир. Меките дамки покажуваат дека јаболкото е презрело и повеќе не е свежо за јадење.

Како да чувате јаболка? Омилено место за складирање на јаболка на многумина е садот со овошје на пултот во кујната. Сепак, имајте на ум дека тие ќе траат само околу една недела на таа локација.

За да ги одржувате јаболките свежи што е можно подолго, чувајте ги подалеку од директна сончева светлина. Доколку сакате да им го продолжите рокот на траење, чувајте ги во фиоката на фрижидерот . На овој начин тие можат да останат свежи до шест недели. Само внимавајте да не ги чувате покрај друго овошје и зеленчук, бидејќи јаболката содржат етилен гас, што ќе влијае на побрзото зреење на другите овошја.

Како да чувате исечени јаболка? Исечените јаболка прават толку вкусна и здрава закуска, но не траат толку долго како целото овошје.

За да го извлечете максимумот од вашите парчиња јаболка, чувајте ги во кеса што може повторно да се затвори или во херметички сад за складирање храна во фрижидер. Тие ќе останат свежи околу 3-5 дена, иако може да забележите дека стануваат кафеави.

За да не поруменат парчињата јаболка, натопете ги во малку сок од лимон пред да ги ставите во сад во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *