June 20, 2024

На почетокот се изгледаше одлично, но потоа бајката се претвори во кошмар.

Жителката на Мелбурн, Теваманогари Манивел, минатата година го доби можеби најголемото изненадување во животот кога на нејзината банкарска сметка се појавија 10.474.143 долари од платформата Cripto.com. таа чекаше 100 долари.

И покрај тоа што изгледаше како подарок од нигериски принц или менаџер на ИНА, тоа беше огромна грешка со плаќањето на платформата за тргување со седиште во Сингапур. За време на ревизија седум месеци подоцна, Cripto.com ја откри својата грешка и започна правна постапка за враќање на парите, според news.com.au.

Манивел и членовите на нејзиното семејство веќе потрошиле многу пари. Г-ѓа Манивел им ги дала парите на уште шест лица, вклучително и членови на семејството, како што се нејзината ќерка и сестра.

Крипто платформата, која го спонзорира AFL во износ од 25 милиони долари годишно, бараше последици за седумте пријатели. Cripto.com го доби случајот и судот нареди да се вратат сите пари, плус дополнителни 10 проценти камата, покрај судските трошоци.

Меѓутоа, според The ​​Australian, обвинетиот се спротивставил, барајќи докази дека средствата биле исплатени „по грешка“. Cripto.com успеа да ги замрзне сметките на г-ѓа Манивел во февруари, меѓутоа, дотогаш најголемиот дел од парите отишле на други сметки. Нејзината сестра Тилагавати Гангадори купила дом во Мелбурн вреден 1,35 милиони долари само две недели откако имотот бил суспендиран. Таа куќа со четири соби ќе треба да се продаде по налог на судијата.

Судот им наплати судски трошоци и камати. Судијата Џејмс Елиот рече: „Утврдено е дека имотот на Крегибурн бил стекнат преку средства што може да се проследат до погрешно плаќање и никогаш не би бил на Гангадора туку поради незаконско плаќање“. Така Гангадори неправедно се збогатил со тоа што ја добил куповната цена на имотот на Крегибурн од неправедното плаќање…“

Судот наредил плаќање на камата над доспеаната. Комонвелт банката, исто така, беше именувана како обвинета во случајот, меѓутоа, против банката не беше издадено никакво „правно конечно ослободување“. Гангадори не беше застапуван во судот, па пресудата сè уште може да биде оспорена. Во други случаи поврзани со префрлени средства, издадени се и други наредби, но тие во моментов се пред судовите и не можат да се обелоденат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *