February 26, 2024

Колку и да се добри штитниците за перници, порано или подоцна на нив се појавуваат жолти дамки.

Колку и да мислите дека навлаките за перници ги штитат перниците, потта и плунката лесно ги натопуваат и завршуваат на перницата, а покрај тоа со текот на времето на нив се таложат грини од прашина, и нечистотии.
Наместо да ја фрлите пожолтената перница, можете едноставно да ја измиете. Потребни ви се неколку состојки, од кои повеќето веќе ги имате дома.

Што ти треба?

  • 1 чаша детергент за миење садови во прав (или мелени таблети)
  • 1 шолја детергент за перење
  • 1 шолја избелувач (натриум хипохлорит)
  • 1/2 чаша боракс

Постапка. Проверете ја етикетата за перење на перницата за да ја пронајдете максималната безбедна температура за перење. Потоа додадете ги состојките за чистење и вклучете ја машината.

Поставете уште една перница до перницата што сакате да ја измиете, така што барабанот во машината е добро избалансиран. Ставете подолга програма за перење.
По првото плакнење на перницата, повторно исплакнете за да бидете сигурни дека сте ги измиле сите хемикалии.

Можете да ги оставите да се исушат природно или да ги ставите на машинска програма за сушење што ќе го забрза процесот на сушење. Перниците со пердуви мора да се сушат на сонце, додека синтетичките може да се сушат само на ниски температури. Додавањето на неколку чисти тениски топчиња или топчиња за сушење волна ќе ги одржи вашите перници меки.

И секако, нечистотијата и дамките повторно ќе се појават со текот на времето. Експертите велат дека е идеално да се мијат перниците на секои три месеци. Се разбира, по одредено време, перницата треба да се замени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *