May 16, 2024

Откривањето на оган, или поточно, иновацијата на контролираната употреба на оган, неопходно е едно од најраните човечки откритија.

Целите на огнот се повеќекратни, како што се додаваат светлина и топлина во ноќите, да се готват растенија и животни, да се расчистат шумите за садење, топлина да се третира камен за правење камени алатки, да се задржат животните од предатори, да се согорува глина за керамички предмети.

Несомнено, постојат и социјални цели: како собирање места, како светилници за оние кои се надвор од кампот, и како простори за посебни активности.

Напредок на контрола на пожар Човечката контрола на огнот веројатно бара когнитивна способност за концептуализација на идејата за пожар, која сама по себе е препознаена кај шимпанзата; Познато е дека големите мајмуни претпочитаат варена храна, па затоа многу голема старост на најраните експерименти со оган од човекот не треба да дојде како извонредно изненадување.

Се што ви треба е батерија и обвивка за гума за џвакање

Луѓето кои со години се подготвуваат за крајот на светот за кој веруваат дека доаѓа наскоро, имаат навистина бизарни и луди идеи.

Сепак, ова е многу корисно! Еве како да запалите оган за неколку секунди без помош на кибрит и запалки. Се што ви треба е батерија и обвивка за гума за џвакање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *